Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Serbernes holdning uendret

Jugoslavias president Slobodan Milosevic har ikke endret standpunkt i synet på konflikten i Kosovo-provinsen, sa USAs utsending Richard Holbrooke natt til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ville ha ført dere bak lyset om jeg sa at dagens samtaler førte til substansielle og betydelige endringer i situasjonen, sa Holbrooke etter sitt nesten fire timer lange møte med Milosevic i Beograd.

Etter møtet orienterte den amerikanske utsendingen natt til tirsdag ledelsen i Washington om utfallet av samtalen med Milosevic, og fikk beskjed om å gjenoppta samtalene tirsdag.

Milosevic etterlyste i en kunngjøring etter møtet med Holbrooke «virkelige» forhandlinger, men uten å kommentere mandagens samtaler direkte.

Nye advarsler

-Å fastholde beslutningen om å avslutte forhandlingene før de begynte, ville bety å gi fra seg muligheten for en fredelig løsning på forhånd, het det i kunngjøringen fra Milosevic.

Kunngjøringen gjorde det klart at Milosevic ikke er innstilt på å godta Paris-avtalen slik den foreligger.

Holbrooke advarte under gårsdagens møte på nytt Milosevic, og gjorde det klart at NATO ville bombe jugoslaviske mål om han ikke undertegner Paris-avtalen som sikrer kosovoalbanerne utvidet selvstyre, og innstiller offensiven i Kosovo-provinsen.

Velger aggresjon

- Dersom president Milosevic fortsetter å velge aggresjon framfor fred, må NATO fortsette sin militære planlegging, sa president Bill Clinton i en kommentar på plenen foran Det hvite hus.

Også FNs generalsekretær Kofi Annan kom med liknende oppfordringer til den jugoslaviske presidenten.

- Generalsekretæren oppfordrer jugoslaviske myndigheter til å stoppe militæroffensiven i Kosovo og aksjonere for å lette den humanitære situasjonen, sa Annan i en erklæring i New York.

Skyting i Pristina

I Kosovo nådde krigen mandag provinshovedstaden Pristina. Hundrevis av innbyggere flyktet fra Matlcana-området i den østlige delen av byen, der det ble meldt om kraftig skyting.

I sentrum av Pristina kastet ukjente menn en bombe inn i en kafe, og såret to. Kafeen var et kjent tilholdssted for kosovoalbanske menn, og bomben kan ha vært en hevnaksjon for drapet på fire serbiske politifolk i byen søndag.

Store serbiske styrker fortsatte samtidig jakten på UCK-geriljaen i provinsen, og nye tusener flyktet fra sine hjem av frykt for de framrykkende serbiske soldatene.

Ifølge vestlige hjelpearbeidere er 70.000 sivile drevet på flukt siden våpenhvilen i Kosovo brøt sammen i forrige måned. (NTB)