Serbia frifunnet for 8000 drap

Men Srebrenica var folkemord, slår FN fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en historisk dom har FNs øverste domstol ICJ frifunnet Serbia for anklagen om ansvar for folkemord i Bosnia under krigen i årene 1992-1995.

Haag-domstolen fastslo at Srebrenica-massakren i 1995 var folkemord, men kunne ikke bevise at Serbia planla og styrte den vidtrekkende etniske rensingen av bosniske muslimer og kroater, slik Bosnia har hevdet.

- Retten finner at folkemordshandlingene i Srebrenica ikke kan knyttes til Serbias statlige organer, sa dommer Rosalyn Higgins under den over to timer lange domsavlesingen, melder BBC.

Utenfor rettslokalet demonstrerte overlevende fra Bosnia-krigen med plakater med påskriften: «Serbia er skyldig».

Dersom Bosnia hadde fått medhold i sine anklager mot Serbia, ville de kunne søkt om milliarder av dollar i kompensasjon fra Serbia.

Nærmere 8000 menn og gutter ble massakrert i i byen Srebrenica i juli 1995.

Saken Bosnia og Hercegovina versus Serbia og Montenegro begynte for ett år siden og et dommerpanel har drøftet dommen siden høringene ble avsluttet i mai.

Serbia har hevdet at ICJ-domstolen ikke har jurisdiksjon eller rett til å dømme i saken.

Srebrenica-massakren: En bosnisk muslim sitter ved graven til sine slektninger nær Srebrenica søndag 25.februar 2007. Så mange som 8000 muslimske menn og gutter ble drept i juli 1995. Foto: AP/Scanpix
Srebrenica-massakren: En bosnisk muslim sitter ved graven til sine slektninger nær Srebrenica søndag 25.februar 2007. Så mange som 8000 muslimske menn og gutter ble drept i juli 1995. Foto: AP/Scanpix Vis mer