Serbia og EU nærmer seg forhandlingsstart

Mer nølende overfor Tyrkia.

BLID SERBER: Serbias president Tomislav Nikolic (til høyre) etter møte med den ungarske presidenten Janos Ader i dag. Serbia og EU nærmer seg forhandlingsstart, noe den serbiske presidenten ser fram til. Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIC / NTB scanpix
BLID SERBER: Serbias president Tomislav Nikolic (til høyre) etter møte med den ungarske presidenten Janos Ader i dag. Serbia og EU nærmer seg forhandlingsstart, noe den serbiske presidenten ser fram til. Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIC / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-landene vender tommelen opp for Serbia og medlemskapsforhandlinger. De er litt mer nølende overfor Tyrkia, som får utsatt sine forhandlinger.

Senest i januar skal EU og Serbia sette i gang forhandlingene om serbisk medlemskap. Slik lyder anbefalingen fra de 27 EU-landene, som var samlet til møte i Luxembourg tirsdag.

Forhandlinger med EU har vært en gulrot når Unionen har meklet mellom Serbia og Kosovo om en normalisering av forholdet. Gjennombruddet ble meldt tidligere i år, og både Serbia og Kosovo har ventet på en invitasjon til EUs forhandlingsbord.

- Serbia har gjort alt for å bli en del av den europeiske familien, sier den serbiske presidenten Tomislav Nikolic ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mens Serbia anbefales medlemskapsforhandlinger, får trolig Kosovo tilbudet om å starte forhandlinger om en assosieringsavtale. Anbefalingene må bekreftes av EUs 27 stats- og regjeringssjefer, som samles til toppmøte i Brussel i slutten av uken.

Tyrkia Tyrkia og EU skulle etter planen møttes denne uken for å åpne et nytt kapittel i de tyrkiske forhandlingene om medlemskap i Unionen. Men uroen i Tyrkia har vakt bekymring i EU. Regimets hardhendte behandling av demonstrantene i Istanbul har fått Tyskland til å sette på bremsene.

Tirsdag ble EU-landene enige om at et nytt forhandlingskapittel uansett skal åpnes, men at selve forhandlingene ikke starter før til høsten. Det er snakk om en forsinkelse på minst fire måneder, ifølge nyhetsbyrået Reuters' opplysninger, med oktober som mulig oppstartstidspunkt.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle kaller kompromisset «en god avgjørelse i en vanskelig situasjon».

Følger med Også Europarådet følger nøye med på utviklingen i Tyrkia. Generalsekretær Thorbjørn Jagland diskuterte politiets maktbruk med statsminister Recep Tayyip Erdogan under et møte i Ankara tirsdag.

- Budskapet mitt er at det gode samarbeidet om reformer må fortsette, sier Jagland til NTB.

Han mener at sanksjoner, som brudd i forhandlinger og samtaler med EU, ikke er noe godt virkemiddel overfor Tyrkia.

- Jeg synes ikke det er veien å gå i det hele tatt. Det vil være en feil av historiske dimensjoner, sier han.

Vanskelig Forhandlingene mellom Tyrkia og EU ble innledet i 2005, men har stått i stampe i flere år. EU krever en rekke reformer av tyrkerne.

Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger mener EU nå har gitt Tyrkia en prøveperiode for «hvordan landet behandler borgernes grunnleggende rettigheter».

- Selv om vi er uroet over reaksjonen mot de fredelige demonstrasjonene i Tyrkia, mener jeg forhandlingsprosessen med EU er det mest effektive verktøyet vi har til å påvirke reformagenda i Tyrkia, sier Irlands utenriksminister Eamon Gilmore.

Saken over Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu sier han ikke ser noen hindre mot å starte et nytt kapittel i prosessen med EU. Temaet som nå skal åpnes for diskusjon, er merket som nummer 22 om regionalpolitikk.

- En hindring i Tyrkias forhold til EU er fjernet, sier Davutoglu ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Kapittel 22 er åpnet. Saken er over.

(NTB)