Serbia og Kosovo i forhandlinger i Brussel

De første direkte samtalene mellom de to partene siden Kosovo erklærte seg uavhengig for tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forhandlingene i Brussel har først og fremst praktiske formål, hvorav mange er oppstått fordi Serbia nekter å anerkjenne Kosovos løsrivelse.

Kosovos uavhengighet er derfor ikke tema i samtalene, men henger likevel over forhandlingene fordi det er Kosovos representanter Serbia må forholde seg til.

- Vi er kommet hit med en positiv innstilling og en konstruktiv tilnærming, sier Kosovos representant, visestatsminister Edita Tahiri.

Også den serbiske representanten gir uttrykk for forhåpninger til forhandlingene.

- Vi er fleksible og har noen nye løsninger. Jeg har med mange forslag, sa Borko Stefanovic før tirsdagens møte.

Serbia fortsetter å hindre handel med Kosovo og stopper reisende med pass fra Kosovo. Det tre år gamle landet kan heller ikke få sin egen landkode for telefonsamtaler eller slutte seg til en rekke internasjonale organisasjoner på grunn av motstanden fra Beograd.

Representanter fra de to statene kommer trolig til å møtes en rekke ganger i tiden som kommer. Resultater er først ventet neste år og vil ha stor betydning for om de to landene vil kunne komme inn i EU. Kosovo er til nå anerkjent av 75 stater, blant annet Norge.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer