Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serbias krigsfront sprekker

Tilbaketrekkingen av de serbiske styrkene fra Kosovo vil starte i samme øyeblikk som NATO stanser bombingen, lover Jugoslavias visestatsminister Vuk Draskovic. Men han snakker på egne vegne, og ikke på Slobodan Milosevics, sier hans rådgiver til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere oppsiktsvekkende intervjuer i går uttalte Draskovic at han er villig til å godta væpnede FN-styrker i Kosovo der soldater fra NATO-land er med.

- Dersom NATO stanser bombeaksjonene mot oss i dag, vil våre styrker i Kosovo være ute av Kosovo i morgen. Jeg vil om nødvendig demonstrere i gatene for å få til en slik løsning, sa Draskovic i et intervju med den tyske statlige fjernsynssenderen ZDF i går kveld.

Splittet regime

På en pressekonferanse i Beograd seinere på kvelden bekreftet Draskovic at han vil akseptere NATO-soldater i en FN-styrke i Kosovo.

Men Draskovics personlige rådgiver, Predrag Simic, demper visestatsministerens forsikringer om at fredsutspillet er avtalt med president Slobodan Milosevic.

Uttalelsene fra Draskovic hadde ført til omfattende spekulasjoner i NATO-kretser om regimet i Beograd er splittet og at visse grupper innad i regimet er i ferd med å komme til sans og samling.

- Draskovic har tatt et modig initiativ for å få slutt på den meningsløse krigen. Han har gjort dette i kraft av sin stilling som visestatsminister og på vegne av sitt parti i regjeringen, sier Predrag Simic.

Rådgiveren legger til at det gjenstår å se reaksjonene fra både president Milosevic og andre partier i regjeringen. - Men jeg tror ikke Milosevic er uenig med Draskovic, understreker han.

Ikke NATO-soldater

I intervjuet der Simic utdyper Milosevic' utspill, blir det gjort klart at en fredsstyrke under FNs ledelse ikke kan omfatte soldater fra de ni NATO-landene som er med på angrepene mot Jugoslavia.

- Soldater fra land som er skyld i at 550 serbere er drept og 4200 er alvorlig skadd under en måneds bombing, vil aldri kunne godtas. Soldater fra de andre NATO-landene kan derimot aksepteres, sier Simic.

- Det meste av styrken bør bestå av soldater fra nøytrale land. Jo lenger unna Balkan de ligger, jo bedre. Vi ville bli fornøyde om det kommer fredssoldater fra land som Japan, Kina og India. Dette må FNs sikkerhetsråd avgjøre. Blir medlemmene i Sikkerhetsrådet enige, bør Jugoslavia akseptere både sammensetningen og størrelsen på en fredsstyrke.

Det var i et intervju med fjernsynssenderen B-92, som ledes av Draskovics eget parti SPO, visestatsministeren startet lanseringen av sin fredsplan seint søndag kveld.

Løgn

I intervjuet kritiserte Draskovic sitt eget regime for at det har løyet for serberne.

Draskovic innrømmet at enheten i NATO er styrket, ikke svekket etter Washington-toppmøtet og at serberne nå står aleine mot verdensopinionen. Han avlivet illusjonene om at serberne kan vente hjelp fra Russland.

- Noen personer i regimet holder tilbake opplysninger om ødeleggelsene av bombingen. Dette gir befolkningen i Jugoslavia et falskt bilde av vår stilling, fulgte Draskovic opp overfor ZDF.

Den tidligere opposisjonslederen som Milosevic plukket ut til sin regjering, regner med at Viktor Tsjernomyrdin, som er russisk spesialutsending for Kosovo, vil komme til enighet med vestlige ledere om forslag til en løsning.

- Dette forslaget må vedtas som resolusjon av FNs sikkerhetsråd og må respekteres av begge parter, både NATO og Jugoslavia. Dette er vårt siste håp, sa Draskovic til ZDF.