Serbias tidligere etterretningssjef frikjent i Haag

Er blitt regnet som svært nære medarbeider av den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

FRIKJENT: Serbias tidligere etterretningssjef Jovica Stanisic ble frikjent i Haag. Foto: AP Photo/Martijn Beekman, Pool/NTBScanpix
FRIKJENT: Serbias tidligere etterretningssjef Jovica Stanisic ble frikjent i Haag. Foto: AP Photo/Martijn Beekman, Pool/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Både den tiltalte sjefen Jovica Stanisic og hans nære medarbeider Franko Simatovic er blitt regnet som svært nære medarbeidere av den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

Men domstolen sier det ikke er blitt lagt fram tilstrekkelige bevis for at de to hadde bistått soldater som begikk drap og andre forbrytelser under krigene i Kroatia og senere i Bosnia-Hercegovina.

Frifinnelsen utløste umiddelbart stor begeistring i Serbia og betyr at ingen serbisk regjeringsrepresentant er dømt for krigsforbrytelser i Bosnia ved ICTY.

Etnisk rensing Stanisic var sjef for Serbias hemmelige politi, mens Simatovic blant annet var sjef for det serbiske hemmelige politiets spesialstyrke.

De to var tiltalt for å ha deltatt i en konspirasjon med det formål å drive etnisk rensing av ikke-serbere i en rekke store, navngitte områder i både Kroatia og Bosnia-Hercegovina.

De var tiltalt for å ha ledet, organisert, utstyrt og trent de soldatene som begikk forbrytelsene i disse områdene.

De var dessuten anklaget for å ha planlagt, organisert og på andre måter medvirket til forbrytelser som ble begått av spesialstyrkene under deres kommando.

- Forbrytelser begått Domstolen konkluderte torsdag med at enhetene under dem hadde begått forbrytelser som deportasjon, tvangsfordrivelse og drap på et stort antall steder i de to landene. Domstolen konkluderte også at disse krigsforbrytelsene utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

Men domstolen besluttet likevel av Stanisic og Simatovic ikke kan holdes ansvarlig for disse forbrytelsene. Domstolen sier den ikke kan konkludere entydig i at de to delte det kriminelle formålet som aktoratet anklager dem for, og at det ikke er bevist i tilstrekkelig grad at de to faktisk planla forbrytelsene.

- Domstolen konkluderer at aktoratet ikke har bevist over rimelig tvil at de tiltalte planla forbrytelsene i tiltalen, sa den nederlandske dommer Alphonse Orie før han ga ordre om at de straks skulle løslates.

Den frifinnende dommen ble avgitt med to mot en stemme.

Tiltalen mot begge ble tatt ut i 2003, og begge ble arrestert og brakt til Haag i mai og juni samme år. Rettssaken har vært avbrutt en rekke ganger med henvisning til særlig Jovica Stanisics helse.

Anke? Det er foreløpig ikke sagt noe om hvorvidt aktoratet anker dommen. Men en bosnisk muslim som overlevde et opphold i en serbisk fangeleir, Nihad Kljucanin, sier han håper dommen ankes og blir omgjort.

Murat Tahirovic fra gruppen som kalles Forbundet av ofre og vitner til folkemord, sier han er sjokkert over frifinnelsen.

- Alle i Bosnia og Kroatia vet hva disse mennenes innblanding betydde i krigen, sier han.

CIA-agent? Den amerikanske avisen Los Angeles Times skrev i 2009 at Stanisic også hadde holdt den amerikanske etterretningstjenesten CIA informert om hva som foregikk i det tidligere Jugoslavia.

Stanisic var fra 1992 også informant som overleverte store mengder opplysninger til CIA, opplyste den pensjonerte CIA-agenten William Lofgren til avisen.

Gjennom årene møtte Stanisic representanter for CIA, og først og fremst Lofgren, i båter på Sava-elven i Serbia og i såkalte «sikre hus» ved elvebredden. I møtene utleverte Stanisic hemmeligheter fra Milosevic-regimets innerste sirkler, ifølge avisen.

Opplysninger om gravplasser Stanisic skal ha bidratt med opplysninger om gravplasser og steder hvor FN-soldater fra NATO-land ble holdt som gisler. Han hjalp CIA sette opp et nettverk av CIA-baser i Bosnia-Hercegovina for å overvåke fredsavtalen som til slutt ble undertegnet sent på høsten 1995

Den tidligere CIA-agenten Lofgren prøver ikke å motsi noen av anklagene mot Stanisic i Haag.

- Men hvis vi ser bort fra tiltalen, så gjorde denne mannen noen ting som hjalp til med å bilegge krigshandlingene og etablere fred i Bosnia, sier han til Los Angeles Times.

(NTB)