I KAMERA: Den ene tiltalte glemte igjen en kvittering fra en ICA-butikk hjemme hos Petar Sekulic da han brøt seg inn. Politiet kunne dermed få tilgang til overvåkningsbilder. Foto: Politiet
I KAMERA: Den ene tiltalte glemte igjen en kvittering fra en ICA-butikk hjemme hos Petar Sekulic da han brøt seg inn. Politiet kunne dermed få tilgang til overvåkningsbilder. Foto: PolitietVis mer

Serbisk innbruddsduo rundstjal kjendisadvokater

Men den ene advokaten hjalp politiet med oppklaringen av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To serbiske brødre og en fetter er dømt for en rekke villainnbrudd i Oslo og Bærum. Til sammen var de tiltalt for innbrudd av verdier på omtrent 1,5 millioner kroner.

To av innbruddsofrene er de profilerte advokatene Petar Sekulic og Abdelilah Saeme.

Tyvene tok seg inn i Sekulic' bolig i Oslo i desember i 2009 ved å bryte opp et vindu og tok med seg flere verdifulle smykker, blant annet to gullarmbånd og flere ringer.

Fant kvittering Men tyvene la også igjen noe, som gjorde at forsvarsadvokaten kunne gi politiet en hjelpende hånd.

- Dagen etter da jeg ryddet opp, fant jeg en kvittering som viste at en av dem hadde kjøpt et kontantkort på en ICA-butikk. Jeg ringte butikken og fikk dem til å finne fram bildene fra overvåkningskameraet for det samme tidspunktet, sier Sekulic, som blant annet har vært forsvarer i Lommemannen-saken, Nokas-saken og den såkalte terror-saken.

ADVOKAT: Forsvarer Petar Sekulic er her på vei inn til rettslokale i Borgarting Lagmannsrett ved første dag i  ankesaken i Lommemann-saken.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ADVOKAT: Forsvarer Petar Sekulic er her på vei inn til rettslokale i Borgarting Lagmannsrett ved første dag i ankesaken i Lommemann-saken. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Tiltaltet nektet i retten for at det var han som var avbildet.

- Men retten kan ved selvsyn se at det utvilsomt er ham, heter det i dommen mot de tre mennene.

- Det var ingen hyggelig opplevelse. Samtidig kjenner jeg meg ikke helt igjen i beskrivelsene av at det er et stort ubehag å bli utsatt for noe sånt. Det var mer plunder med å ordne opp i alt i etterkant, sier Sekulic til Dagbladet.

Sekulic fant først ut at innbruddstyvene var tatt da han ble gjort oppmerksom på dommen i går.

Var på ferie Innbruddstyvene tok seg inn i boligen til advokat Abdelilah Saeme i romjula i fjor, og stjal blant annet klokker, smykker og et større kontantbeløp.

ADVOKAT: Forsvarer Abdelilah Saeme er her fotografert sammen med og Ridvan Halimi i forbindelse med Nokas-saken.
Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ADVOKAT: Forsvarer Abdelilah Saeme er her fotografert sammen med og Ridvan Halimi i forbindelse med Nokas-saken. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Jeg var på ferie da det skjedde. Det var ikke en hyggelig opplevelse, sier Saeme, som blant annet var forsvarer i Nokas-saken, til Dagbladet.

Politiet tror ikke de to bevisst har plukket ut advokatene som ofre.

- De har valgt ut sine ofre tilfeldig. De har tatt seg inn i boliger i Oslo og Bærums-området, og tilfeldigvis støtt på to advokater, sier politiadvokat Mona Brandmo til Dagbladet.

Den ene broren og fetteren er dømt til henholdsvis fire år og fire år og to måneders fengsel. Begge to har anket dommen. Den andre broren fikk 60 dager i fengsel, og er allerede utvist av landet.

BESLAGLAGT: Denne klokka er en del av politiets beslag. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Denne klokka er en del av politiets beslag. Foto: Politiet Vis mer

- Slike tyverier er en stor plage for dem som rammes, og får sine hjem endevendt av kriminelle, og ofte mister gjenstander av stor affeksjonsverdi som smykker og klokker eller PC-er med private bilder. Det dreier seg her om en profesjonell og målrettet vinningskriminalitet, heter det i tingrettsdommen mot dem.

- Det er snakk om personer som reiser mellom forskjellige land og mellom politidistrikter slik at det er vanskelig å finne frem til dem og forstå helheten i aktiviteten deres.

Spanet Saken ble rullet opp da politiet ble klar over at den ene mannen oppholdt seg i Oslo. Politiet hadde mistanke om at han hadde begått innbruddstyveri i Norge i 2009 og spanet på ham noen dager frem til den 11. januar 2011. Da politiet trengte inn i leiligheten hans i
Maridalsveien 171, hoppet de tre tiltalte ut av vinduet og prøvde å flykte. I leiligheten fant politiet mye tjuvgods.

- Mange av innbruddene er begått på dagtid. Vi mener de har kjørt rundt og tatt seg inn i andre etasje med stige, hvor det oftere ikke er installert alarm, sier politiadvokat Brandmo.

Den ene av de dømte var allerede utvist av landet, men begikk ifølge politiet likevel kriminalitet i Norge.

BESLAGLAGT: Tyvene tok også med seg sigarer. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Tyvene tok også med seg sigarer. Foto: Politiet Vis mer

- Vi ser i større og større grad at de kommer tilbake, selv om de er utvist. Det er er åpenbart at det er lukrativt å bedrive denne type kriminalitet i Norge, sier Brandmo, som er politiadvokat ved etterretning- og vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon.

Siden 2008 er antall innbrudd fra villaer og leiligheter redusert med 65 prosent. Politiet mener det skyldes målrettet innsats mot denne kriminalitetstypen.

BESLAGLAGT: Disse brillene var en del av politiets beslag. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Disse brillene var en del av politiets beslag. Foto: Politiet Vis mer