Serbisk krigsforbryter arrestert i Norge

Damir Sireta ettersøkt for drapet på 200 kroatiske krigsfanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tidligere paramilitær serbisk kroat etterlyst for drapet på 200 kroatiske krigsfanger er arrestert i Norge, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Politiadvokat Espen Skjerven i Kripos bekrefter pågripelsen av den ettersøkte Damir Sireta.

- Jeg kan bekrefte at en kroatisk statsborger er varetektsfengslet etter begjæring fra kroatiske myndigheter. Begjæringen kommer på grunnlag av at han er domfelt for drapene i Vukovar, sier Skjerven til Dagbladet.no.

Pågripelsen skjedde 6.oktober. Politiadvokaten sier det er uvisst hvor lang tid det tar før Sireta blir utlevert.

- Skjøt 200

Den serbiske påtalemakten skriver i en pressemelding at han er «mistenkt for å være delaktig i henrettelsen av 200 krigsfanger på Ovacra-gården nær den kroatiske byen Vukovar i november 1991.»

De 200 fangene ble brakt fra et sykehus like etter at de var tatt til en grisefarm i Ovacra.

Sireta, som var del av en serbisk-kroatisk milits, skal ha tatt del i henrettelsen da kroatene ble delt inn i grupper på rundt åtte og skutt med maskingevær før de ble kastet i massegraver.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Uavhengighetskrig

Vukovar, en relativt velstående og rolig by i det østlige Kroatia på grensen til Serbia, ble åsted for etnisk rensing av kroater, som før krigen utgjorde omtrent det samme innbyggertallet som serberne.

Konflikten ble utløst da kroatene erklærte seg uavhengige i 1991. Vukovar ble ansett som strategisk viktig av den serber-dominerte jugoslaviske hæren, som tok kontroll over byen i november samme år.

Opprøret som de serbiske kroatene stod bak ble knust tre måneder senere, og Vukovar ble gjenvunnet av kroatene. De fleste krigsfangene ble sluppet fri med unntak av de som ble brakt til Ovacra.

15 andre paramilitære er nylig blitt dømt av serbiske krigstribunaler og dømt til inntil 20 års fengsel for drapene i Vukovar. Etterforskningen av Sireta ble holdt separat, fordi han var på rømmen.

Ovcara-saken er blitt en test for Serbias juridiske system og dets evne til å straffe de som er ansvarlig for krigsforbrytelser begått under Balkan-krigene på 90-tallet under den tidligere presidenten Slobodan Milosevic. Les også mer om Vukovar på BBC.

FANT 200 LIK: Nå er Damir Sireta varetektsfengslet i Norge og begjært utlevert.