Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serbisk ledelse sprekker?

Vestlige ledere mener å se tegn til splittelse i den serbiske ledelsen, etter at visestatsminister Vuk Draskovic åpent sto fram med kritikk av Slobodan Milosevic. Visestatsministeren tar til orde for forsoning med Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere opposisjonslederen avfyrte en bredside mot Milosevic-regimet i et TV-intervju i går, riktignok uten å nevne Milosevic ved navn.

«Den øverste statsledelsen» må slutte å lyve for folket, sa Draskovic. Med adresse til de militære sjefene sa han at de må slutte å innbille serberne at de kan beseire det mektige NATO.

- NATO sprakk ikke i Washington, alliansen ble sterkere. Serberne burde forstå at selv om de har vunnet en moralsk seier ved å utholde en måneds bombing, så har de verdensopinionen mot seg, sa Draskovic.

- La oss fortelle vårt folk sannheten, det blir ingen tredje verdenskrig - vi står alene, fortsatte han.

Forbehold

I vestlige hovedsteder ga uttalelsene støtet til spekulasjoner om dette er tegn til en gryende indre front mot Milosevic. Samtidig minnet observatører om Draskovics mange tidligere krumspring, fra kommunist til monarkist til opposisjonsleder, og nå sist til posten som jugoslavisk visestatsminister.

Observatører bemerket dessuten at Draskovics uttalelser bare kunne oppfanges av et lite publikum i Beograd. Bare en serbisk avis gjenga deler av TV-intervjuet i dag.

Det er et åpent spørsmål om Draskovic er ute etter å posisjonere seg med tanke på et Serbia etter Milosevic, og om han har noen framtid overhodet etter å ha utfordret den eneveldige serberlederen.

Draskovic fulgte opp utspillet i nye intervjuer i dag, med å si at Beograd må gjøre dristige trekk og inngå kompromiss med Vesten.

Oppmuntrende

Hans uttalelser ble registrert med interesse og håp i Vesten. Storbritannias statsminister Tony Blair, som har vært den fremste på barrikadene mot Milosevic, sa han så oppmuntrende tegn til sprekker i det jugoslaviske lederskapet.

- Det er klare tegn til at det er mange innen regimet og hæren som misliker det Milosevic har gjort mot sitt land, sa Blair.

Den britiske statsministeren mener at luftkrigen har påført de serbiske styrkene enorme skader.

Men Milosevic og hans lojale generaler lar seg ikke merke med det, og forsikrer at kampviljen fortsatt er på topp. I et telegram til Milosevic i anledning Republikkens dag tirsdag skrev den jugoslaviske hærsjefen Dragoljub Ojdanic at «vi skal utkjempe denne påtvungne krigen til siste slag er vunnet.»

Kosovo

Draskovics uttalelser sto i skarp kontrast til den offisielle linjen.

- Såkalte patrioter serverer folket løgner, ved å påstå at vi om noen dager vil kunne feire seieren, sa han.

Draskovic kritiserte anti-NATO-propagandaen i de statlige mediene, og gikk så langt som til å påpeke at de bevisst ignorerer flyktningenes lidelser.

- De forferdelige bildene av flyktninger i Albania, i Makedonia og i Montenegro, den fryktelige menneskelige lidelsen, har beveget opinionen i vest og vendt den mot oss. De (statsledelsen) har skjult dette for oss, sa han.

Draskovics uttalelser hadde ikke utløst noen offisielle reaksjoner i Beograd.

(NTB-Reuters-DPA)