Serbisk massakre ryster

Det var et grusomt syn som møtte OSSE-observatørene i Kosovo da de kom fram til den lille landsbyen Racak i dag. Minst 39 mennesker lå døde i hauger, og flere hadde fått ansiktet skutt vekk. Massakren skal være noe av det verste som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser ut som henrettelser, sa Walker da han kom fram til åstedet klokka 1.40. Han ble svært ille berørt over det han fikk se.

- Å se døde som dette, med ansiktet skutt vekk av våpen som er holdt på kloss hold .... Jeg tror jeg trenger noen minutter før jeg er i stand til å si noe, sa den amerikanske diplomaten. Han måtte flere ganger snu seg vekk.
Walker kalte det en forferdelig og svært, svært alvorlig hendelse.

Det lokale kosovoalbanske selv sa det var 42 drepte. De var blitt skutt av serbisk politi fredag, ble det sagt.

Et medlem av selvstyret, Agim Kanberi, sa de hadde identifisert 42 drepte i alderen 12 til 74 år, blant dem en kvinne og et barn. Ingen av dem hadde uniformer.

Verste

- Dette er noe av det verste jeg har sett og jeg har vært i en del stygge situasjoner i min tid, sa Walker til pressen. Han sa det var vanskelig å finne de riktige ordene.

- Det virker som en henrettelse. Mennesker uten noen respekt for menneskeliv har myrdet disse mennene som for meg ser ut som bønder, arbeidere, landsbyfolk. De fortjente såvisst ikke å døde under slike omstendigheter, sa Walker.

Nygaard

- Omfanget av massakren er ikke fastlagt. Det er fare for at tallet vil stige. Vi har for øyeblikket registrert 35 drepte, men de er spredt over et stort område, og det har vært et stort medieoppbud der i dag, sier stabssjef for OSSE-styrken i Kosovo, Bjørn Nygaard, til NTB.

- Det ser ut som en henrettelse, og det er grunn til at anta at den er begått av serbiske styrker, sier Nygaard. Han sier det var både spesialpoliti og regulære soldater i området fredag.

MASSAKRE:</B> Nedskytinga i folkene i den lille landsbyen i Kosovo skal være noe av det verste som har skjedd noensinne. Lokale albanere sier de har identifisert 42 drepte i alderen 12 til 74 år.