Serbisk masseflukt bekymrer

- Sivile serbere må sikres en trygg framtid i Kosovo på linje med andre grupper. Det haster med å vise dem at de kan regne med beskyttelse, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vollebæk skal som formann for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) besøke Kosovo fra 7. juli. OSSE står foran store oppgaver i oppbygging av Kosovo som et sivilt samfunn.

På OSSEs møte i Oslo i dag ble det blant annet foreslått å gi beskyttelse og oppbyggingshjelp til serbernes ortodokse kirker og klostre. Vollebæk vil forsøke å få til en overnatting i et kloster, som en tillitsskapende gest overfor serberne.

Nesten 70.000 av Kosovos snaue 200.000 serbere har ifølge FNs høykommissær for flyktninger forlatt provinsen etter at serbiske styrker startet sin tilbaketrekking 10. juni.

En serbisk ortodoks prest sa i dag at om lag 50 serbere er drept og 140 bortført siden KFOR-styrkene begynte å bli utplassert 12. juni. Ti drepte serbere ble funnet i Pec onsdag, sa fader Sava som er overhode i Decani-klosteret.

I dag ble tre serbiske ansatte på universitetet i Pristina funnet i universitetsbygningen, ifølge vitner og KFOR-soldater. De tre var en professor, en nattvakt og en kantinebestyrer.

(NTB)