Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serbisk opprør mot Milosevic

PRAHA (Dagbladet): På hemmelige oppholdssteder, brennemerket som forrædere og med truslene om å bli skutt, forsøker de serbiske opposisjonslederne nå å skape front mot Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bomb Milosevic vekk fra makta. Å forhandle med en mann som selv ikke kjenner noen moral, verken overfor kosovoalbanere eller serbere, ville være absurd, sier den tidligere statsministeren Milan Panic.

Den serbisk-amerikanske forretningsmannen, som var jugoslavisk statsminister i 1992, går i flere intervjuer langt i å foreslå at NATO bør eliminere Milosevic.

- Å sende Milosevic til krigsforbryterdomstolen i Haag ville være en altfor mild behandling av ham. Han bør dømmes av mødrene og fedrene til sønnene som døde for hans ekstreme nasjonalistiske ideer i Kroatia, Bosnia og nå i Kosovo, sier Panic.

Borgerkrig

Lederen for det viktigste serbiske opposisjonspartiet, Zoran Djindjic i Det demokratiske parti, spår at Milosevic vil provosere fram borgerkrig når krigen mot NATO er over.

- Han vil provosere den eneste formen for krig vi ennå ikke har opplevd. Regimet søker etter fiender overalt, sier Djindjic i et intervju med radiostasjonen Radio Free Europe.

Selv har Djindjic gått i dekning hos Montenegros president Milo Djukanovic - en annen som kan frykte for Milosevics paramilitære styrker.

- Jeg hadde ikke annet å gjøre da jeg fikk beskjed om at jeg sto øverst på regimets likvidasjonsliste.

Djindjic rømte fra Beograd sammen med den tidligere generalen og sosialdemokratiske lederen Vuk Obradovic i forrige uke.

I går oppfordret den serbiske nasjonalisten og visestatsministeren Vojislav Seselj til å lynsje både Djindjic, Obradovic, borgerrettsforkjemperen Vesna Pesic og andre opposisjonsledere.

Oppfordringen gikk ut gjennom det statlige nyhetsbyrået Tanjug.

De siste dagene har den tidligere Beograd-ordføreren Djindjic fulgt president Djukanovic til møter med politiske toppledere i Bonn, Wien og Paris. Der har de to lagt fram sine planer for et demokratisk etterkrigs-Jugoslavia.

Feilgrep

Begge stempler Milosevic som roten til ondet på Balkan, men er forsiktige med å spå om han vil forsvinne med krigen.

Djindjic kritiserer NATO-bombingen av Jugoslavia som et «enormt feilgrep».

- NATO ønsket seg rask suksess, og har forårsaket voldsomme skader på landet fordi Milosevic ikke kapitulerte etter noen dager, slik NATO-lederne innbilte seg, sier Djindjic i et intervju med gårsdagens utgave av den tyske søndagsavisa Welt am Sonntag.

Ett parti

Borgeralliansens leder Vesna Pesic oppfordrer den serbiske opposisjonen til å samle seg i ett parti og godta NATOs krav til en bombestans.

- Vår første oppgave er å stanse krigen og løse flyktningproblemet. Dersom Milosevic er villig til det, kan vi gå sammen med ham. Deretter er vår oppgave å fjerne ham, sier Pesic til avisa Liberation.