Serbisk politi vokter Norges ambassade

BEOGRAD (Dagbladet): I går ble det satt opp vakthold døgnet rundt ved den norske ambassaden i Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen om vaktholdet kommer etter at Norge, sammen med flere andre ambassader, hadde sendt en note til den jugoslaviske regjeringen som følge av visestatsminister Vojislav Seseljs trusler mot utenlandske statsborgere. Nå vokter serbisk politi ambassaden og de få ansatte som er igjen.

De siste dagene har ambassaden fungert som en operasjonssentral for rask og effektiv evakuering av norske statsborgere som har hatt opphold i Jugoslavia.

34 nordmenn

I dag er det 34 nordmenn igjen i Jugoslavia. Tolv nordmenn er fortsatt på kurstedet for revmatikere i Igalo i Montenegro, 16 oppholder seg i Serbia i tillegg til tre ansatte på ambassaden, og tre av de ambassadeansattes familiemedlemmer.

Over 100 nordmenn fra kurstedet i Igalo ble i går evakuert med et fly fra Braathens som hadde fått dispensasjon fra flystreiken.

- Vi følger nå utviklingen fra time til time ettersom vi anser vår sikkerhet for noe utsatt, sier ambassadør Jon Gaarder til Dagbladet.

Nordisk samarbeid

- Hva med de ambassadeansatte?
- Vi samarbeider nå med de andre nordiske ambassadene i Beograd for å koordinere en evakuering ut av landet. Da vil det i tilfelle bli kolonnekjøring til et av nabolandene.

- Vil dere forlate ambassaden hvis NATO velger å gå til aksjon?
- Det vet jeg ikke ennå, men i det øyeblikk det blir nødvendig å stenge ambassaden, vil vi også forlate våre boliger, og trolig også landet, sier Gaarder.