Serbisk slagsmål

GRACANICA (NTB/DPA/Reuters): Lojale Milosevic-tilhengere gikk i går til fysisk angrep på opposisjonen både i Kosovo og Serbia. Stadig flere tegn tyder på at Milosevic-regimet akter å ta igjen med makt om nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et opposisjonsmøte i Prokuplje hørtes plutselig skudd bak scenen på byens torg. Det viste seg å være den lokale leder for Milosevics parti, Ratkjo Zecevic, som fyrte av pistolen fra verandaen på partihovedkvarteret. Skuddene runget ut like etter at opposisjonsleder Zoran Djindjic og følge var ankommet. Hans livvakter styrtet til for å hindre at folkemassen tok seg inn i sosialistenes hovedkvarter. Et tjuetall politifolk sørget for at ingen slapp inn.

Sosialistpartiet har tillyst en motdemonstrasjon på samme sted som opposisjonen.

I Kosovo var klostergrunn ingen hindring for Milosevic-tilhengerne.

Rundt 100 personer gikk til angrep på sikkerhetsfolkene til Djindjic og utenlandske pressefolk som var til stede, da Djindjic og biskop Artemije sammen skulle avgi en uttalelse. Håndgemenget fant sted i gårdsrommet til Gracanica-klosteret utenfor Pristina.

- Tjuver! ropte de serbiske regimetilhengerne som invaderte den planlagte pressekonferansen.

I offisielle jugoslaviske medier er Djindjic blitt stemplet som forræder. Slag og spark hagler mot opposisjonslederen, medarbeiderne hans og pressefolk. Soldater fra den NATO-ledede fredsstyrken KFOR kunne i første omgang ikke gripe inn fordi dørene til klostergården var sperret, men britiske soldater tok seg etter kort tid inn og jaget urostifterne ut av klosteret.

Også ved ankomsten til klosteret ble Djindjic møtt av serbiske regimetilhengere som anklaget ham for å ha sviktet dem.

I en felles uttalelse sier opposisjonsalliansen og den serbisk-ortodokse kirken i Kosovo at de vil forene sine krefter for at det serbiske folket skal overleve i Kosovo. I uttalelsen beklager de alle forbrytelser som er blitt begått mot sivile i Kosovo de siste 16 månedene.