Serbisk sluttspill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den dramatiske arrestasjonen av Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic natt til i går, markerer et tidsskille i Serbias gradvise overgang til demokratisk styre. For det nye regimet er det en triumf å kunne fange Milosevic levende. Mot alle spådommer er han satt i varetekt i Beograds sentralfengsel uten at blodet har flytt. Arrestasjonen viser at maktapparatet rundt eksdiktatoren ikke har vært sterkt nok til å utnytte den spente situasjonen i Beograd de siste dagene.
  • Milosevic er foreløpig siktet for korrupsjon og maktmisbruk. Det hersker betydelig usikkerhet rundt spørsmålet om han seinere vil bli utlevert til FNs krigsforbryterdomstol i Haag og stilt til ansvar for anklagene om krigsforbrytelser i Kosovo og Bosnia. Milosevic hører utvilsomt hjemme i fengselscella i Haag. Likevel vil det være uklokt å sette inn et steinhardt press mot serbiske myndigheter for umiddelbart å utlevere ham.
  • For FN og for resten av verden blir utfordringen å opprettholde synspunktet om at Milosevic skal utleveres til Haag, samtidig som man gir serberne mulighet til å stabilisere den innenrikspolitiske situasjonen. Særlig bør USA og NATO gå stille i dørene. Hardt vestlig press kan gjøre mer skade enn gagn for Kostunica-regimet. Det var tåpelig nok av USA å utlove dusør for å ta Milosevic. NATOs innsats for å fakke de bosnisk-serbiske krigsforbryterne Ratko Mladic og Radovan Karadzic står heller ikke i et heroisk lys. Samtidig må Beograds nye herskere ta inn over seg at det vil styrke muligheten for varig fred og stabilitet på Balkan dersom de samarbeider med Haag-domstolen.
  • For Milosevic selv er spillet slutt. Ryktene om at han truet med å ta livet både av seg selv og resten av familien, forteller sitt. På sett og vis er det en fordel at Milosevic i første omgang blir stilt til ansvar av sine egne landsmenn. Han har ikke bare over 200000 liv på samvittigheten. Slobodan Milosevic er også en ynkelig forræder av det folket han holdt under jernhælen i ti blodige og trøstesløse år.