Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serbiske asylsøkere avviser økonomiske motiver

Slependen (NTB): - Penger var ikke problemet. Det er kun politiske grunner til at vi kom til Norge, sier det serbiske ekteparet Mirjana og Sasa Gazo. Sammen med barna Jelena (4) og Stephan (1 ½) reiste de fra Øst-Slavonia til Norge i slutten av forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her er vi trygge. Jeg er ikke redd når det banker på døra, eller når telefonen ringer, smiler 23 år gamle Mirjana.

  I Norge slipper de telefonoppringninger hver eneste natt med drapstrusler. De slipper at venner og bekjente forsvinner sporløst.

  - Kroatene vil ikke glemme. De vil ikke leve med oss serbere. Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp i et område preget av hat, og at de skal være uten rettigheter fordi de er serbere, konstaterer hun.

  Alt Mirjana og Sasa ønsker, er trygt liv for seg og barna.

  - Da FN var i Vukovar, var det bra. Ingen kunne gjøre oss noe, fordi FN beskyttet oss. Da FN dro, begynte folk å forsvinne, forteller 23-åringen.

Lykkelig i Norge

Til tross for at fremtiden nå fortoner seg høyst uviss for den lille familien, er de glade for at de forlot hjemlandet. De har fått beskjed om at de skal reise fra Norges Røde Kors mottakersentral for asylsøkere på Slependen i Bærum i løpet av mandagen. Men de vet ikke til hva eller hvor.

  - Det spiller ingen rolle hvor vi blir sendt. Jeg er lykkelig her uansett, fordi jeg føler at vi er trygge, sier Mirjana, som synes familien er blitt godt mottatt av alle de har møtt i Norge, helt fra de landet på Fornebu.

  Familien Gazo greide seg økonomisk hjemme i Borovo, en liten by i nærheten av Vukovar. Sasa, som er halv kroatisk og halvt serbisk, er politiutdannet og arbeidet i det kroatisk politi. Familien hadde en liten leilighet og kunne overleve med Sasas inntekt på drøye 2 000 kroner i måneden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!