HADDE INNBRUDD: Halvor Hagen og kona ble rundstjålet for over 200 000 kroner av de to innbruddstyvene. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HADDE INNBRUDD: Halvor Hagen og kona ble rundstjålet for over 200 000 kroner av de to innbruddstyvene. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Serbiske gulltyver dømt til tre års fengsel

Stjal gull og smykker fra 20 boliger på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To serbiske menn er dømt for 20 boliginnbrudd på østlandsområdet i Asker og Bærum tingrett.

De to er dømt til tre års fengsel, samt til å betale erstatning til flere av ofrene og/eller forsikringsselskapene deres.

Effektive - Det er snakk om tett samarbeid, raske daglige innbrudd, ofte flere om dagen,  og ikke minst borttagelse av fortrinnsvis gull i form av smykker og klokker, heter det i dommen.

- Slike tyverier skaper stor utrygghet og engstelse hos mange av de som rammes, og mange fornærmede opplever psykiske belastninger, heter det i videre.

I leiligheten de to bodde i fant politiet tre flasker med syre for måling av 14, 18 og 22 karat gull og et testeapparat for diamanter. Retten mener dette viser et profesjonelt preg.

- De har vært veldig effektive. De har forflyttet seg over store områder og vært inne i flere boliger samme dag, sa politiadvokat Morten Stene i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet i forrige uke.

Retten mener de to fortjente strenge straffer av allmenpreventive hensyn.

- Det antas at dommene vil bli kjent i de utenlandske kriminelle miljøer som overveier flere aksjoner. For å bekjempe denne kriminaliteten må politietterforskningen føre til en høy oppklaringsprosent samtidig som domstolene  avsier så strenge dommer at de sammen med høy oppklaring virker avskrekkende, skriver dommeren.
Tilstod Samtidig fikk de to en tilståelsesrabatt på 25 prosent, da de innrømmet straffskyld for alle forholdene og forklarte seg om alt de kunne huske.

I retten sa de to tiltalte at at de kom til Norge for å stjele og at de kom fra fattige kår i Serbia.

Påtalemyndighetene har anslått verdien av det de stjal til omtrent 2,5 million kroner. I mennenes leilighet fant politiet tjuvgods til en verdi av anslagsvis 522 000 kroner.

- Det er betydelige verdier som er forsvunnet, noe som skjerper straffen ettersom det er grunn til å tro at bortkomne gjenstander er tapt for all fremtid, konkluderer retten.

BESLAGLAGT: Politiet beslagla store mengder smykker som de ikke har klart å spore tilbake til konkrete innbrudd. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Politiet beslagla store mengder smykker som de ikke har klart å spore tilbake til konkrete innbrudd. Foto: Politiet Vis mer