Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Serbiske ranere kartla flere mål på Østlandet

Beredskapstroppen sto klar på Jeløya da mennene var på vei inn i bolighus.

MASSIV AKSJON: Kripos slo til mot fire menn på Jeløya med bistand fra blant andre oslopolitiets beredskapstropp. På brua inn til Moss sjekket uniformert politi alle passerende biler. Foto: JOHN-TERJE PEDERSEN
MASSIV AKSJON: Kripos slo til mot fire menn på Jeløya med bistand fra blant andre oslopolitiets beredskapstropp. På brua inn til Moss sjekket uniformert politi alle passerende biler. Foto: JOHN-TERJE PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De tre mennene som ble pågrepet i en væpnet politiaksjon på Jeløya onsdag kveld, skal ha gjort omfattende kartlegging av flere ulike mål på Østlandet.

Gruppa kan etter det Dagbladet forstår ha planlagt å rane både privatboliger og minst én bedrift der det befinner seg store verdier.

- Vi ser på dette som en stor og alvorlig sak, sier fungerende Kripos-sjef Ketil Haukaas til Dagbladet

«Ranslaget», som trolig er serbere, skal i likhet med fire andre østeuropeere som ble pågrepet i Buskerud samme kveld tilhøre et nettverk som står bak omfattende organisert vinningskriminalitet.

Tatt av Beredskaps- troppen
Onsdag kveld var politiet godt forberedt da det antatte ranslaget gjorde seg klare til å ta seg inn i et hus på Jeløya, der de skal ha planlagt å slå til mens beboerne var hjemme.

Etter det Dagbladet får opplyst hadde sivilkledde spanere oppsikt med de antatte ranerne lang tid i forveien, og politifolk fra store deler av Østlandet var aktive i den ressurskrevende operasjonen.

Bevæpnede politifolk fra den spesialtrente Beredskapstroppen, basert over seks mil unna i Oslo, hadde posisjonert seg ved Jeløya på oppdrag fra Kripos. Også politihelikopteret var i beredskap.

Da ranet i praksis var i gang, slo beredskapstroppen til på kort varsel og overmannet tre av mennene klokka 19.50.

Også en eller flere biler skal være tauet inn i forbindelse med det som politiet mener var forsøk på grovt ran.

Store menger dyr elektronikk
En fjerde mann slapp unna politiets tilslag til tross for en massiv jakt med helikopter, hunder og kontrollposter, og var sent i kveld ennå ikke tatt.

- Fordi aksjonen pågår fortsatt, kan vi ikke gå ut med noen detaljer, sa Haukaas i Kripos til Dagbladet i kveld.

NÆR KOBLING: Store beslag av tyvgods som ifølge politiet var gjort klart til å transporteres ut av landet ble gjort i Drammen og Lier. Bolighusene knyttes også til de påståtte ranerne som ble pågrepet utenfor Moss noen timer tidligere. Foto: POLITIET
NÆR KOBLING: Store beslag av tyvgods som ifølge politiet var gjort klart til å transporteres ut av landet ble gjort i Drammen og Lier. Bolighusene knyttes også til de påståtte ranerne som ble pågrepet utenfor Moss noen timer tidligere. Foto: POLITIET Vis mer

Fire timer etter pågripelsene i Moss slo politiet til mot to tomannsboliger i henholdsvis Øren i Drammen og i Lier rundt ei halv mil unna. Der ble fire personer - to serbere, en serbokroater og en rumener - pågrepet, og knyttes nå til heleri eller tyveri av store verdier politiet fant i boligene.

- Dette er et meget omfattende beslag. Vi fant 19 kofferter og bager med antatt tyvgods. Noe av det var store hockeybager som var så tunge at det måtte bæres av to politifolk, forteller politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen ved Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

Han leder «Operasjon Grenseløs», som har samarbeidet tett med Kripos i den store aksjonen.

Da politiet åpnet to av de mindre veskene fant de blant annet laptoper, kamerautstyr, mobiltelefoner, ipoder og annen dyr elektronikk - trolig betegnende også for de 17 andre koffertene.

- Dette var klargjort for transport ut av landet. Vi slo til på et meget strategisk tidspunkt, sier politiadvokaten til Dagbladet.
Han er svært fornøyd med aksjonen.

- Vi mener vi har slått ut sentrale aktører, men utelukker ikke at det kommer flere pågripelser, sier Abrahamsen.

Alle de sju pågrepne, som ifølge politiet har en svært tett forbindelse til hverandre, vil bli framstilt for varetektsfengsling i Drammen og Oslo i morgen.

Politiet startet i kveld avhør av flere av mennene, men det er uklart om de vil forklare seg før de får oppnevnt advokat i morgen.

DYRE VARER: Fotoutstyr, videokamerar, mp3-spillere og bærbare datamaskiner ble funnet i noen av bagene.
DYRE VARER: Fotoutstyr, videokamerar, mp3-spillere og bærbare datamaskiner ble funnet i noen av bagene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media