Serbiske styrker klare til stormangrep

PRISTINA/OSLO (Dagbladet): De serbiske styrkene tok i bruk tungt artilleri. De så ut til å være klare til en knipetangsmanøver mot fjellområdet hvor de kosovoalbanske opprørerne i UCK holder åtte serbiske militære som fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men styrkene vågde øyensynlig ikke et stormangrep, mens OSSE-observatører forsøkte å mekle mellom partene.

Utpå kvelden stilnet skuddsalvene i området mellom byen Kosovska Mitrovica og Podujevo nord i Kosovo, antakelig for å ta seg opp igjen ved daggry i dag.

Et voldsomt press fra omverdenen - deriblant Organisasjoinen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) - mot Jugoslavias regjering for å vise tilbakeholdenhet, samt hensynet til sine tilfangetatte soldaters liv, kan ha stagget de serbiske militære styrkene.

Observatører fra OSSE fikk besøke fangene mellom klokka 15 og 16 i går ettermiddag, og ta bilder av dem. De var da alle i god behold.

Pressetalsmann Jørgen Grunnet i OSSE tror Kosovos frigjøringshær (UCK) vil tenke seg godt om før de skader gislene.

Det vil føre til en kraftig internasjonal fordømmelse og full borgerkrig.

Serberne er også klar over følgene av et større militært angrep. Forhandlinger med OSSE som mellomledd pågår både lokalt og på høyt politisk nivå.

Dette er den alvorligste krisa i Kosovo siden NATO truet med å bombe mål i Jugoslavia i oktober.

- Fikk ringe hjem

Kosovo frigjøringshær (UCK) fortalte i en uttalelse til albanske media at den serbiske militærkonvoien fredag hadde forvillet seg inn i geriljaens område.

Gerilja-soldater hadde omringet et kjøretøy og tvunget de åtte soldatene til å overgi seg.

«Fangene ble overlatt til juridiske myndigheter og vil bli behandlet i tråd med internasjonale avtaler om krig og krigsfanger,» het det i uttalelsen fra den regionale kommandoen for Nordvest-Kosovo i UCK. Opprørerne opptrer som om de hadde en stat med rettsvesen og et regulært militært forsvar.

Nitsch Heintz fra OSSE i Kosovska Mitrovica fortalte i går at sju av de åtte fangene hadde fått lov til å ringe familiene sine.

Tre drept

Det er ut som om de serbiske styrkene er klare til en knipetangsmanøver i dag, hvis forhandlingene om løslatelse av krigsfangene ikke fører fram.

Opprørerne i UCK holder til på en fjellrygg og har fått forsterkninger fra frivillige fra landsbyene rundt. Øyenvitner anslår dem til å være to- tre hundre med våpen. På sletta vest for fjellet, mot Kosovska Mitrovica, har serberne samlet et trettitalls strids- og panservogner.

Den serbiske hovedstyrken står på østsida ved Podujevo, der det i går morges hadde ankommet åtte stridsvogner og fem lettere panservogner, samt noen hundre soldater.

Tildligere i går pågikk det skyting i området. Journalister så innbyggerne flykte fra minst fem landsbyer nær Podujevo, mens kanonene tordnet.

Det serbiske mediesenteret meldte om to sårede politifolk under skuddvekslingene.

I Decani, vest i Kosovo, døde tre albanske opprørere i skuddveksling med politiet. Det serbiske mediesenteret meldte at UCK hadde skutt mot en politipatrulje, som besvarte ilden.