Serbiske styrker til angrep i Kosovo

PRISTINA (NTB): Stemningen var nervøs i Kosovo i dag, etter at serbiske styrker gikk til angrep på et titalls albansk-befolkede landsbyer. Provinshovedstaden Pristina var preget av krigsfrykt og hamstring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge rapporter innhentet av en kosovoalbansk menneskerettsorganisasjon kunne det høres skyting med tunge våpen. Serbiske politistyrker og militære avdelinger skal ha deltatt i operasjonen.

Det er i så fall første gang regulære hærstyrker er satt inn i jakten på de angivelige terroristene fra Kosovos frigjøringshær KLA.

Lokale kilder fortalte om store forflytninger av soldater og militært materiell. Et sted skal det ha blitt observert en kolonne på 70 militære kjøretøyer, samt busser med politisoldater. De serbiske styrkene rykket inn i Drenica-regionen fem mil vest for Pristina fra fire kanter, fra Mitrovica, Pec, Klina og Pristina.

Artilleri og helikoptre

Flere landsbyer skal ha blitt angrepet med helikoptre, artilleri og raketter.

Rapporter fra området gikk ut på at mange hus sto i brann, og at innbyggerne var flyktet opp i fjellene. Minst fem landsbyer var blitt angrepet, ifølge meldingene, mens åtte andre var under serbisk beleiring. Ifølge et kosovoalbansk informasjonssenter i Brussel skal flere titalls mennesker være drept eller såret, men det forelå mandag ettermiddag ingen sikre opplysninger om dette.

Landsbyene Temac er angrepet og står i flammer, ifølge en talsmann for Kosovo informasjonssenter i Brussel. Deler av landsbyen Llausha skal være fullstendig ødelagt.

Massakre

Serbiske kilder i provinshovedstaden Pristina bekreftet overfor nyhetsbyrået Reuters at en militæraksjon var iverksatt, men uten å ville gå i detalj.

Serberne begrunnet angrepet med at de jaktet på medlemmer av KLA, som tidligere hadde skutt mot og lettere såret to serbiske politimenn i det samme området.

Den serbiske militæraksjonen kommer bare en snau uke etter at opp mot 30 albanere ble drept i det samme området, mange av dem regelrett massakrert.

Blant ofrene var ti menn fra den samme familien, Ahmeti. De skal først ha blitt tatt til fange av serbiske politisoldater, før de ble brutalt slått i hjel eller skutt.

FLYKTER:</B> Kosovoalbanske kvinner og barn flykter fra Drenica-området som i dag igjen ble angrepet av serbiske spesialstyrker fra politiet og hæren.