Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Serbiske styrker ute av Albania

OSSE bekrefter at serbiske styrker i dag krysset grensen til Albania. Soldater og artilleri skal ha vært i kamper med albanske styrker i et område hvor titusener av kosovoalbanere har krysset grensa. Albanske myndigheter melder nå at serberne har trukket seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Serbiske styrker har gått inn i det avsidesliggende Tropoje-distriktet i Nord-Albania og det kan høres tung artilleriild, sa Pier Gonggrip, OSSEs feltarbeider i byen Bajram Curri i Tropoje-distriktet. Det meldte NTB i ettermiddag.

Svært mange av de 320 000 kosovoalbanske flyktningene til Albania har kommet seg over grensa akkurat i dette området. Flyktningene krysser fortsatt denne delen av grensa, men i mindre målestokk.

Har trukket seg ut?

Ifølge en albansk talsmann skal serbisk infanteri ha krysset grensen til Albania og okkuperte grensebyen Kamenica, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Det kom til kamper mellom de serbiske styrkene og grensepoliti og albanske soldater, og noen timer senere trakk den serbiske styrken seg tilbake til jugoslavisk side av grensa, sa innenriksminister Petro Koci til AP.

Det er foreløpig ikke meldt om drepte som følge av kampene, men hus ble påtent, og befolkningen i området er på flukt.

Jugoslaviske myndigheter benekter grensekrenkingen, melder AP.

Nebojsa Vujovic, talsmann for det jugoslaviske utenriksdepartementet, sier til nyhetsbyrået at jugoslaviske styrker bare beskyttet grensen.

OSSE-kilder bekrefter okkupasjon

Ifølge NTB opplyste OSSE-tjenestemenn i Tirana at jugoslavisk infanteri i dag okkuperte grenseposten Kamenica. De hadde opplysningene fra albansk grensepoliti.

Også fra italienske kilder kom det meldinger som kan tyde på at en operasjon var i gang, melder NTB.

- Serberne har okkupert landsbyen Padesh, og omringet en annen, Kamenica, som ligger to kilometer innenfor grensa, meldte det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Dagbladets korrespondent i Skopje, Morten Strand, forteller at albanske kilder og journalister i området har meldt om at serbiske styrker har brutt både UCK-geriljaens og albanske militære sperringer. Det skal ha vært snakk om en betydelig serbisk styrke.

Krisemøte i Albania

Albania er tilknyttet NATO som medlem av Partnerskap for fred. Landets statsminister Pandeli Majko innkalte til krisemøte med forsvarsminister Luan Hajdaraga og forsvarssjef Aleks Adoni da nyheten om grensekrenkningen ble kjent, opplyste regjeringskilder til nyhetsbyrået Reuters.

NATO var i dag i full gang med å sjekke meldingene.

(Dagbladet :på nettet)