Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serbiske velgere på vei til valgurnene

Avjør om Serbia nærmer seg EU eller isolerer seg fra omverdenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valglokalene har åpnet i Serbia, der velgerne vil avgjøre om Serbia nærmer seg EU eller isolerer seg enda mer fra omverdenen.

- Jeg stemte for en bedre fremtid, for Nikolic, sier 47 år gamle Nada Bilandzic, etter å ha avgitt sin stemme i presidentvalget i Serbia søndag.

Den provestlige sittende presidenten Boris Tadic utfordres av den kompromissløse nasjonalisten Tomislav Nikolic.

- Jeg er sikker på at Nikolic er den eneste som kan åpne fabrikker og få økonomien på fote igjen, forklarer Bilandzic.

Nikolic, lederen for Det radikale parti som støttet Slobodan Milosevic under krigene på 90-tallet, leder med hårfin margin på meningsmålingene.

Men ingen av kandidatene har en realistisk mulighet til å sikre seg mer enn 50 prosent av stemmen i første omgang, og det er dermed duket for en andre valgomgang 3. februar. Meningsmålingene tyder på at vinneren til slutt blir den som i annen valgomgang greier å tiltrekke seg stemmene til dem som søndag stemmer på de sju andre kandidatene.
Kosovo
Velgerne vil ha løfter om bedre levestandard, flere jobber og motstand mot uavhengighet for Kosovo.

Tadic sier at alt dette best oppnås gjennom sterkere bånd til Vesten. Han kan vanskelig si noe annet enn at han er imot uavhengighet for Kosovo, men vil likevel undertegne en avtale med EU selv om EU skulle legge til rette for å anerkjenne Kosovo som suveren stat.

Nikolic på den andre siden, satser heller på Russland som konsekvent har støttet Serbias motstand mot å gi slipp på Kosovo, som har vært et FN-protektorat siden 1999.

USA og EU har gitt uttrykk for at de vil anerkjenne Kosovo som en uavhengig stat, noe som har irritert serbere og som kan gi nasjonalistene flere stemmer, skriver nyhetsbyrået Reuters.


Advarer
- Det er en risiko for en tilbakevending til det gamle forsvaret som ledet Serbia inn i konflikter og isolasjon på 1990-tallet, advarer Tadic.
UTFORDRER HVERANDRE: Den provestlige sittende presidenten (f.v.) Boris Tadic utfordres av den kompromissløse nasjonalisten Tomislav Nikolic i presidentvalget i Serbia. Foto: AFP
UTFORDRER HVERANDRE: Den provestlige sittende presidenten (f.v.) Boris Tadic utfordres av den kompromissløse nasjonalisten Tomislav Nikolic i presidentvalget i Serbia. Foto: AFP Vis mer

- Men jeg er sikker på at ikke folket vil tillate det, de vil stemme for stabilitet og økonomisk utvikling, for et bedre liv for deres familier, legger han til.

Nikolic avviser derimot anklagene om at han er en krigshisser.

- Jeg har ikke sagt et farvel med Vesten. Jeg har sagt at vi vil være med og at vi vil signere avtaler, men at de ikke må røre Serbia. Serbia har sine grenser, understreker han.

Stemmelokalene åpnet klokka 7 søndag morgen og stenger klokka 20. Resultatet ventes i løpet av natt til mandag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media