Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Serena-angrepet kunne ha blitt en gisselaksjon

- Hadde Taliban visst hvor enkelt angrepet ville bli, kunne Støre blitt tatt som gissel, sier eks-talibaner Waheed Mozhdah (52).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Mozhdah understreker at angrepet mot Serena ikke var en selvmordsaksjon, men et regelrett kommandoangrep.

- Aksjonen var en stor suksess for Taliban, men det gikk overraskende lett. De ville ha prøvd å gjøre mer hvis de hadde skjønt hvor dårlig vaktholdet var, sier han.

Mozhdah dukker jevnlig opp som kommentator på afghansk TV og har også analysert konflikten i Afghanistan i intervjuer med blant annet Al Jazeera, CNN og nyhetsbyrået AP.

Rykter om gisselaksjon

Dagbladet.no er kjent med at det blant de internasjonale organisasjonene i Kabul sirkulerer meldinger om at Serena-angrepet faktisk kan ha vært et forsøk på en gisselaksjon.

I et intervju med Dagbladet.no tidligere denne uken understreker hotelldirektøren ved Serena at den første selvmordsbomberen som døde, ikke utløste bomben selv. Det skjedde da han ble skutt på av en av hotellets sikkerhetsvakter.

Eksplosjonene på parkeringsplassen foran hovedinngangen til Serena der en eller to av angriperne ble drept, trenger derfor ikke å ha vært planlagt. Angriperne kan istedet ha vært på vei til å gjennomføre aksjoner inne i selve hotellbygget.

Nettopp fordi det er så mange rykter som svirrer her i Kabul, er det ingen representanter for de internasjonale organisasjonene som åpent ønsker å kommentere meldingene om at Serena-angrepet var planlagt som en gisselaksjon.

UNDER ANGREP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakker med pressen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet mot han på Serena Hotel i Kabul mandag i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
UNDER ANGREP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakker med pressen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet mot han på Serena Hotel i Kabul mandag i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Tror politiet var innblandet

Waheed Mozhdah mener afghanske myndigheter prøver å skjule at folk i politiet var involvert i Serena-angrepet.

- En av angriperne var en politimann, og det er flere tegn på at de hadde kontakter i politiet, sier Mozhdah.

-  Men tror du ikke at angriperne bare hadde fått tak i en politiuniform?

- Det er blitt rapportert at en av angriperne jobbet i politiet. Det er også meldt at angriperne ankom hotell Serena i en politibil, men dette blir dysset ned av det afghanske etterretningspolitiet og myndighetene, sier Mozhdah.

Han tror det kommer flere liknende terrorangrep i Kabul framover.

- Før angrepet på Serena sa Taliban at de skulle fyre opp ild under føttene på utlendingene. Angrepene framover kommer til å bli blodigere. Mange fra al-Qaida har trukket seg ut av Irak og kommet til Afghanistan. Taliban og al-Qaida har samme mål: De vil gjøre alt de kan for å få ut de internasjonale styrkene. Og de vil ta i bruk kidnappinger og en rekke andre taktikker for å presse ut utlendingene. Alle utlendinger i Afghanistan kan bli angrepet. Men folk fra landene som har styrker i Afghanistan, er spesielt utsatt, sier Mozhdah.

Når Dagbladet.no treffer han på kontoret hans i Kabul, er han opptatt av å påpeke at Taliban ikke er et politisk parti, men en bevegelse.

image: - Serena-angrepet kunne ha blitt en gisselaksjon

-  Det er mange ulike grupper som inngår i Taliban, sier Mozhdah.

Kjøpte våpen for Taliban

Han har lang erfaring med grupperingene som nå utgjør opprørerne i Afghanistan. Da Taliban regjerte fra 1996 til 2001 hadde Mozhdah sentrale posisjoner i flere avdelinger i Utenriksdepartementet. Han var blant annet med en delegasjon til Ukraina for å kjøpe våpen for Taliban.

Da sovjetiske styrker kjempet i Afghanistan på 1980-tallet, var Mozhdah med på å planlegge motstandskampen i Peshawar i Pakistan ved grensen til Afghanistan. Der hjalp han til med å organisere mujahedin-soldater som tok del i den hellige krigen, jihad, mot sovjetstyrkene. Han husker godt hvordan palestineren Abdullah Yusuf Azzam organiserte innkvarteringen av frivillige soldater fra Midtøsten og andre deler av verden. Azzams rekruttering og taler om jihad er blitt sett som sentrale for utviklingen av det som nå kalles al-Qaida.

Mozhdah hilste aldri på Osama bin Laden, men han sier han så ham flere ganger i Peshawar.

- Første gang jeg så bin Laden, trodde jeg han var en saudiarabisk prins, sier Mozhdah.

Før tiden i Peshawar jobbet Mozhdah en periode for den nå etterlyste krigsherren Gulbuddin Hekmatyar i Afghanistan og Pakistan.

Etter at Taliban ble tvunget fra makten, fikk Mozhdah beskjed om at han ikke lenger var ønsket i det afghanske utenriksdepartementet. Når han i dag ikke skriver om og kommenterer konflikten i Afghanistan, driver han et byggefirma.

Les også: Amerikansk kvinne kidnappet i Afghanistan

<B>BRED ETTERFORSKNING</B>: Terrorangrepet mandag for nesten to uker siden etterforskes av afghanske myndigheter, Hotel Serena og en rekke land som ble berørt.
<B>SYMBOLSK ANGREP</B>: - Taliban ville vise at ingen steder i Afghanistan er trygge, sier Waheed Mozhdah.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media