Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sergei (28) ble en av Ukrainas rikeste på ett år

Nå er han søkk borte.

FRA INGENTING TIL MILLIARDER Den ukrainske forretsningsmannen Sergei Kursjenko (28) gikk fra å være en ukjent person til å være på 7. plass på lista over Ukrainas rikeste. Nå er han søkk vekk. Foto: Mentalist FC
FRA INGENTING TIL MILLIARDER Den ukrainske forretsningsmannen Sergei Kursjenko (28) gikk fra å være en ukjent person til å være på 7. plass på lista over Ukrainas rikeste. Nå er han søkk vekk. Foto: Mentalist FC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han ble framstilt som en sensasjon i ukrainske medier. Han måtte være et geni innenfor forretninger, var konklusjonen.

I fjor inntok Sergei Kursjenko (28) lista over de 100 rikeste i Ukraina, med en overraskende 7. plass med en anslått formue på 2,8 milliarder amerikanske dollar.

Året før var han ikke å finne på lista til det ukrainske magasinet Korrespondent. Da hadde ingen hørt om ham.

- Tette bånd til «familien» På rekordtid klarte Kursjenko å kjøpe opp en rekke av Ukrainas petroleumsselskaper. Kursjenko er fra en lavtlønnet familie, og vokste opp i byen Kharkiv nordøst i Ukraina.

I dag eier og styrer han giganten Eastern European Fuel and Energy Company (VETEK). Selskapet har nå tømt sine lokaler i Ukraina, ifølge Kyiv Post.

28-åringen er Ukrainas yngste milliardær og det er spekulert mye rundt hans bånd til den veltede presidentfamilien.

Blant annet antydet ukrainske Forbes i slutten av 2012 at hans suksess kunne ha sammenheng med tette bånd til presidentens eldste sønn og den daværende riksadvokaten Viktor Psjonka (en kjent Janukovitsj-alliert). I reportasjen ble han kalt Ukrainas «Gas-konge»

Søkk borte Mye tyder på at Forbes-artikkelen ikke falt i smak. Kursjenko kjøpte nemlig opp selskapet UMH, som eier Forbes og rundt 50 andre publikasjoner. Etter oppkjøpet har det kommet en rekke påstander om sensur, og i november i fjor sa en rekke journalister opp sine stillinger på grunn av endringer i redaksjonslinja.

Ifølge tidligere Forbes-redaktør Leonid Bershidskj var det først etter Forbes-artikkelen at Kursjenko begynte å tenke på hvordan han selv framsto, noe som førte til at han kjøpte fotballklubben Metalist, som kom på andre plass i den ukrainske førstedivisjonen. Dette skal imidlertid ha gjort lite for omdømmet.

Nå er det ukjent hvor Kursjenko befinner seg. Mye tyder på at han forlot landet allerede i januar. Ifølge ukrainske journalister som har ettergått hans akiviteter skal han ha overført formuen til utenlandske banker i begynnelsen av året.

Kyiv Post melder at det ble funnet 30 søppelsekker med makulerte dokumenter og visittkort utenfor lokalet der Kursjenkos selskap holder til.

Det har også gått rykter om at han befinner seg i Hviterussland, men landets president Aleksandr Lukasjenko har avvist dette.

Hele Norges coronakart