Sergej Kirijenko - verdenskjendis på en uke

MOSKVA (NTB-Reuters-DPA): Mandag var Sergej Kirijenko et ukjent navn for de aller fleste russere. I dag fikk han bekreftet sin nyvunne status som verdenskjendis, da president Boris Jeltsin formelt utnevnte ham til Russlands nye statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som statsminister blir Kirijenko ikke bare sjef for regjeringen i ett av verdens største og mest betydningsfulle land. Ifølge Russlands grunnlov er han bare et hjerteslag fra jobben som landets statssjef, en jobb statsministeren automatisk overtar dersom presidenten faller fra.

Den 35 år gamle Kirijenko ser mer ut som en lærd og litt distré akademiker enn som maktmenneske i et tøft politisk miljø. Etter eget utsagn ble han like overrasket som alle andre, da president Boris Jeltsin utpekte ham til å etterfølge den avsatte Viktor Tsjernomyrdin.

«Hvem Sergej?»

- Hvem Sergej, spurte den engelskspråklige avisen Moscow Times i et førstesideoppslag om statsministerskiftet. Mange trodde at Kirijenko, som først ble utnevnt til fungerende statsminister, skulle ha en birolle i et kortvarig mellomspill, men fredag trådte han fram som en hovedperson i russisk politikk.

Den russiske nasjonalforsamling må godkjenne presidentens utnevnelser av statsminister, men det er ikke ventet at Statsdumaen vil si nei til Kirijenko. Dersom den mot formodning skulle gjøre det, vil Jeltsin trolig bruke sin grunnlovsfestede oppløsningsrett og skrive ut nyvalg.

Alvorsmann

Utad framstår Sergej Kirijenko som en alvorlig og beskjeden mann, men ifølge kolleger kan den tidligere energiministeren være en hard negl overfor sine underodnede. - Selvfølgelig skjeller han ut folk når de ikke gjør jobben sin, han er jo sjef, sier hans venn Aleksej Likatsjov til nyhetsbyrået Reuters.

Kirijenko var medlem av Sovjetunionens kommunistiske ungdomsorganisasjon Komsomol og meldte seg senere inn i kommunistpartiet, slik alle sovjetere med politiske ambisjoner måtte gjøre. Men som politiker representerer han det som er blitt kalt den post-sovjetiske generasjon, og han tilhører slik sett en helt annen gruppe enn sin trauste og mutte forgjenger Viktor Tsjernomyrdin.

TOSPANN: Sergej Kirijenko sammen med mannen som har gjort ham til verdenskjendis på ei uke - Boris Jeltsin.