Sergej Skripal ikke lenger i livsfare

Reagerer bra på behandlingen.

FORGIFTET: Julija og Sergej Skripal. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
FORGIFTET: Julija og Sergej Skripal. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal (66) er ikke lenger i livsfare, etter at han ble kritisk skadd av forgiftning i begynnelsen av mars. Det melder Sky News.

«Han responderer bra på behandlingen, blir raskt bedre og er ikke lenger i kritisk tilstand», skriver lege Christine Blanshard i en pressemelding gjengitt av nyhetsbyrået PA.

Funnet på benk

Skripal, som er bosatt i den sørengelske byen Salisbury, ble funnet sammen med datteren Julija (33) på en benk i byen 4. mars. Begge var bevisstløse og hadde kritiske skader. De har ligget på sykehus siden.

Forrige torsdag meldte lege Blanshard at Julijas tilstand er stabilisert. Hun har selv uttalt at hun blir bedre og bedre for hver dag, og ser fram til hun kan dra fra sykehuset.

Etterforskningen avdekket tidlig at de to hadde fått i seg den sovjetiskutviklede nervegiften Novitsjok, og britiske myndigheter beskyldte Russland for å ha forsøkt å drepe den tidligere spionen.

Masseutvisninger

Russland avviser alle beskyldninger og hevder isteden at Storbritannia selv og USA, eller vestlig etterretning, står bak forgiftningen.

En rekke land stiller seg bak anklagene mot Russland, deriblant Norge. Munnhoggeriet har resultert i en rekke gjensidige utvisninger, som har omfattet flere hundre diplomater, deriblant én norsk.

Attentatet mot Sergej Skripal

 • Sergej Skripal er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia.
 • 66-åringen arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet.
 • Ble pågrepet i Moskva i 2004 og innrømmet i avhør ha å ha blitt rekruttert av britisk etterretning i 1995.
 • Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.
 • Skripal ble benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.
 • Søndag 4, mars ble Skripal funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England, sammen med sin 33 år gamle datter Julija.
 • Britisk politi har slått fast at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet nervegift. Skripals tilstand er fortsatt kritisk, mens datterens tilstand er bedret.
 • Storbritannias statsminister Theresa May sa mandag 12. mars at det var nervegiften Novitsjok som ble brukt og anklaget Russland for å stå bak.
 • Russland nekter og har etterlyst beviser.
 • Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) gransker nå prøver av den angivelige nervegiften, men har ikke trukket noen konklusjon.
 • Storbritannia har likevel utvist en rekke russiske diplomater og har fått andre land, blant dem Norge til å gjøre det samme.
 • Russland har svart ved å utvise en rekke diplomater fra de samme landene, blant dem Norge.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer