Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seriebomberen i Austin etterlot seg 25 minutter lang «tilståelse»

Skal ha gitt detaljerte beskrivelser av hvordan han lagde bombene i opptaket som ble funnet på mobiltelefonen.

SPRENGTE BIL: Her gjennomgår etterforskere bilen som Mark Anthony Conditt sprengte da politiet jaget ham. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB scanpix
SPRENGTE BIL: Her gjennomgår etterforskere bilen som Mark Anthony Conditt sprengte da politiet jaget ham. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha terrorisert Texas, og spesielt byen Austin, med en rekke bomber den siste tida, døde 24 år gamle Mark Anthony Conditt onsdag etter å ha detonert ei bombe i et kjøretøy under en politiaksjon.

Til sammen to mennesker ble drept i de minst fem eksplosjonene i Texas mannen skal ha stått bak de siste ukene.

Politiet sa tidlig at de neppe ville klare å finne motivet for de gjentatte bombeangrepene, men de har nå funnet et 25 minutter langt opptak på Conditts telefon, som politisjef Brian Manley regner som en «tilståelse».

– Ingen rasjonell forklaring

I opptaket gir Conditt svært detaljerte beskrivelser av hvordan han bygget bombene, men det gir ikke politiet noe innblikk i hvorfor Conditt gjorde det han gjorde.

DØD: Mark Anthony Conditt. Foto: Facebook via AP / NTB scanpix
DØD: Mark Anthony Conditt. Foto: Facebook via AP / NTB scanpix Vis mer

– Vi kommer aldri til å få en rasjonell forklaring på disse handlingene. Dette er ropet til en ung mann med store problemer, som snakker om utfordringene i livet sitt, sier politisjef Manley, ifølge Dallas News.

Under en pressekonferanse onsdag kveld gir også myndighetene uttrykk for en stor lettelse over at bombemarerittet er over.

– Vi kan ikke kalle dette en lykkelig slutt, men det er en jævla god en for folket i dette lokalsamfunnet og for staten Texas. Dødsfallene var fullstendig vilkårlige og meningsløse og er noe vi aldri kommer til å forstå, sier statsadvokat for Travis County, Margaret Moore.

Conditt skal ha blitt identifisert da han leverte to av bombepakkene hos en FedEx-filial i Austin.

– Nesten arrogant

Ikledd det som åpenbart var en forkledning, med en lang blond parykk, begikk Conditt feilen som identifiserte ham. Han ble fanget opp av overvåkningskameraene fra FedEx-filialen, og videoen derfra viste også bilen hans og at han brukte mobiltelefonen sin.

– Han ble nesten arrogant. Han trodde han kunne komme unna det med å ikle seg en forkledning, sier Max Noel, en pensjonert FBI-agent, til NBC News.

Noel hjalp til med å få arrestert Theodore Kaczynski, bedre kjent som «the Unabomber», som var ansvarlig for en rekke bombeangrep som drepte tre personer og skadet 22 i løpet av 17 år før han ble tatt i 1996.

Etter at Conditt hadde avlevert de to pakkene hos FedEx kunne etterforskerne overvåke ham det siste døgnet.

De sporet ham opp til et motell, der han prøvde å stikke av i en bil. Politiet skal ha avfyrt skudd mot bilen, før den havnet i en grøft og to bomber ble detonert i bilen.

– Vi ville at det skulle komme til en fredelig løsning, men vi fikk ikke den muligheten da han kjørte unna, fortalte politisjef Manley tidligere onsdag.

Familien i sjokk

Myndighetene skal også ha basert etterforskningen på transaksjoner, og fikk en ransakelse til å gjennomgå mannens Google-historikk.

Politiet er overbevist om at Conditt sto bak alle bombeangrepene og mener at faren nå er over. Tidligere onsdag sa Direktoratet for alkohol, tobakk, skytevåpen og sprengstoff (ATF) at de er relativt sikre på at det ikke finnes flere bomber, men har likevel oppfordret til forsiktighet.

Heller ikke Conditts familie har noe godt svar på hva som fikk 24-åringen til terrorisere sin egen by med en rekke bomber.

I en uttalelse fra familien heter det at de er knust over nyhetene, og at de «ikke hadde noen anelse om det mørket Mark må ha vært i», skriver nyhetsbyrået AP.

Conditts onkel, Mike Courtney, uttrykker også sjokk over at hans nevø sto bak de grufulle angrepene.

– Dette kom fra løse luften. Jeg vet ikke hvor mange måter jeg kan si det på, men jeg ble tatt helt på senga. Jeg vet ikke, sier den sjokkerte onkelen.

Politiet er relativt sikre på at Conditt handlet på egen hånd, men to av Conditts romkamerater har blitt brakt inn av politiet for avhør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!