Serieforbryter (45) drakk melk fra offerets kjøleskap

DNA-treff nagler mann til 20 år gammelt drap og minst to voldtekter i København i 2005 og 2010.

TATT: Her fører politifolk i sivil den pågrepne 45-åringen inn til rettsmedisinske undersøkelser i København i kveld. Foto: CLAUS BECH / SCANPIX
TATT: Her fører politifolk i sivil den pågrepne 45-åringen inn til rettsmedisinske undersøkelser i København i kveld. Foto: CLAUS BECH / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en massiv menneskejakt der 260 menn har vært i søkelyset, har politiet i København nå pågrepet en 45 år gammel mann som knyttes til flere alvorlige saker i en periode på minst 20 år, skriver BT.dk.

45-åringens DNA-profil nagler ham til åstedene for tre svært grove forbrytelser med sexmotiv i bydelen Amager i den danske hovedstaden:

• Drapet på skolelæreren Lene Buchardt Rasmussen (40) i Fasanskoven 29. august 1990. Kvinnen var på skogstur for å se på fugler da hun ble  kvalt av overfallsmannen, som også misbrukte kvinnen seksuelt. Liket, som lå skjult under busker og kvister, ble først funnet fem dager senere av politihunder. Politiet sikret sædflekker på offerets klær.

• Voldtekt av en 24 år gammel kvinne gjennom to timer  inne på hennes egen studenthybel på Amagerkollegiet i 2005. DNA fra gjerningsmannen ble funnet på en melkekartong i kvinnens kjøleskap som han hadde tatt en slurk av.

• Grov voldtekt av 17 år gammel jente natt til 25. september i år i en kolonihage ved Kastrup. DNA-spor på et kondom gjerningsmannen kastet fra seg førte til at saken ble koblet til de to andre.

- Dette er mannen, sa etterforskningsleder Ove Dahl etter pågripelsen av 45-åringen i dag.

Fram til etterforskerne kom på døra skal siktede, som var i fast arbeid, ha levd et tilsynelatende normalt familieliv i mange år i samme område som forbrytelsene er begått.

Til tross for DNA-analysene nekter mannen straffskyld, opplyser politiet i kveld.

Frivillig DNA-prøve Det var først seint i oktober det ble kjent at voldtekten av 17-åringen for halvannen måned siden ga utslag på den 20 år gamle drapssaken og voldtekten i 2005.

De siste 14 dagene har en gruppe på nærmere 40 etterforskere jaktet på mannen, som har blitt døpt «sexmonsteret» av de danske tabloidavisene.

Over 700 tips har kommet inn, hvorav svært mange har inneholdt opplysninger om konkrete menn politiet burde kontakte. 260 menn har vært i søkelyset, og etterforskerne rakk å snakke med rundt 200 av dem og ta DNA-prøver av flere enn 70 personer.

- Varsellamper blinket Gjennombruddet skjedde etter at den nå mistenkte mannen på mandag troppet frivillig opp for å avgi DNA-prøve etter å ha blitt innkalt av politiet. Under selve prøvetakingen fra munnhulen skal mannens oppførsel ha fått etterforskerne til å framskynde analysen av 45-åringens DNA.

- Det blinket varsellamper da de tok prøvene, sier etterforskningsleder Ove Dahl ifølge Jyllandsposten.

I 14-tida i ettermiddag kom beskjeden fra krimteknikernes laboratorium om at prøven passet hundre prosent med DNA-spor fra alle de tre sakene.

- Vi samlet umiddelbart noen folk og kjørte til mannens bopel i Valby, der han ble pågrepet klokka 15.23, sier Dahl.

- Har flere ting på samvittigheten Den pågrepne mannen var i ettermiddag ennå ikke avhørt av politiet,men vil i morgen bli framstilt for varetektsfengsling.

Mens gjerningsmannen var ukjent, ble han beskrevet som en kald, kynisk og kommanderende psykopat av politiet. Nå er det klart at 45-åringen har vært i kontakt med politiet tidligere for mange år siden, men ikke i forbindelse med så alvorlige saker som han nå vil bli siktet for.

Politiet jobber ennå med å finne ut om kan knyttes til også andre uoppklarte straffesaker helt tilbake til 1980-tallet. Blant tipsene som har strømmet inn de siste dagene er opplysninger om minst ni voldtekter og tre voldtektsforsøk som har blitt anmeldt først nå.

- Det vil være naivt å tro at en mann som begår et drap i 1990 og to voldtekter i 2005 og 2010, ikke har ytterligere ting på samvittigheten. Selvfølgelig har han det, sa politikommisær Steffen Thaaning Steffensen i københavnpolitiet til Politiken.dk 2. november.

LETTET: Etterforskningsleder Ove Dahl kunne etter en massiv jakt på en ukjent gjerningsmann pågripe 45-åringen, etter å ha fått beskjed om DNA-treff. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen
LETTET: Etterforskningsleder Ove Dahl kunne etter en massiv jakt på en ukjent gjerningsmann pågripe 45-åringen, etter å ha fått beskjed om DNA-treff. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen Vis mer