Seriemord-frikjennelsen av Sture Bergwall kan gi norsk oppvask

Justisdepartementet «legger til grunn» at det blir etterspill hos påtalemakten.

ILLE: «Hvordan kunne det gå så ille?», spør Sture Bergwall - tidligere Thomas Quick - på sin blogg etter at det nå er klart at alle hans 30 tilståelser var falske. Her er han på cella  på sikringsanstalten på Säter i Sverige i 1996. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
ILLE: «Hvordan kunne det gå så ille?», spør Sture Bergwall - tidligere Thomas Quick - på sin blogg etter at det nå er klart at alle hans 30 tilståelser var falske. Her er han på cella på sikringsanstalten på Säter i Sverige i 1996. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Stockholm i går frafalt førstestatsadvokat Håkan Nymann tiltalen mot Sture Bergwall for drap på Charles Zelmanovitz.

Dermed er Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, i praksis funnet uskyldig i over 30 saker hvor han har tilstått drap men senere har trukket tilståelsene tilbake.

«I dag er en gledens dag og en dag for ettertanke», og «Hvordan kunne det gå så ille?», skriver Bergwall selv på sin blogg.

Beskyttet gjerningsmenn
I boka «Tilfellet Thomas Quick» av TV-journalisten Hannes Råstam går det fram at psykiatripasienten Quick diktet opp drapene for å få belønning i form av dop fra terapeutene.

- Hele historien har kostet rettsapparatet en halv milliard. Og hva har vi fått? Man har beskyttet skyldige gjerningsmenn og gjort stor skade for ofrenes pårørende, sier kriminalprofessor og forfatter GW Persson til Expressen.

Bergwalls tilståelser førte til svenske dommer for drap på drammmensjenta Therese Johannessen (9) og Oslo-kvinnene Trine Jensen (17) og Gry Storvik (23).

Stanset etterforskningen
- Det er helt forferdelig. Skadevirkningen er at man stanset hele etterforskningen, sier Fridtjof Feydt, bistandsadvokat for Therese Johannessens mor.

Etter at Bergwall ble frikjent for Therese-saken i 2011, trodde daværende politimester i Søndre Buskerud at han likevel var skyldig.

Dette har senere blitt moderert av andre ved politidistriktet. Foreldelsesfristen i Therese-saken utløp den 3. juli.

Daværende politioverbetjent Finn Abrahamsen hadde etterforskningsansvaret i Oslo for drapene på Trine Jensen og Gry Storvik. Han beklaget i fjor overfor de etterlatte. Førstestatsadvokat Lasse Quigstad ved Oslo statsadvokatembeter hadde derimot ingen beklagelse.

- Svenske domstoler dømte ham, sa han til Dagbladet i fjor.

«Forståelse» i Justis
Den svenske justisministeren Beatrice Ask besluttet i sommer å granske straffeforfølgningen av Sture Bergwall.

Nå kan saken også få et norsk etterspill, etter at Dagbladets kommentator John Olav Egeland igår etterlyste en «norsk gransking av myndighetenes fabrikasjon av en massemorder».

Statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet har forståelse for ønsket om en «evaluering  av norske justismyndigheters håndtering av den såkalte Quick-saken». I en epost til Dagbladet skriver han at påtalemyndigheten er riktig adressat.

- Vurdering nødvendig
«Det vil under alle omstendigheter være nødvendig med en vurdering fra påtalemyndighetens side før man eventuelt kan ta stilling til å iverksette et evalueringsarbeid. Jeg legger til grunn at påtalemyndigheten selv finner det formålstjenlig å vurdere eget arbeid», skriver Lønseth i eposten.

- Vi har ikke anledning til å kommentere dette spørsmålet i dag. Det får vi eventuelt komme tilbake til, sier Ingunn Fossgard, som fungerer som riksadvokat under Tor-Aksel Buschs ferie.

- Idiotforklart
Den første dommen mot Thomas Quick kom i 1994, i saken om Charles Zelmanovitz som forsvant i Piteå i 1976.
Fire år senere skrev den svenske journalisten Dan Larsson boka «Mytomanen», hvor han konkluderte med at historien om «seriemorderen» Thomas Quick var en bløff.

- Jeg ble idiotforklart av hoffet med journalister som løp etter Thomas Quick, kriminalinspektør Seppo Penttinen og aktor Christer van der Kwast, sa Dan Larsson til Dagbladet i september i fjor.

Pårørende: - Plager meg at det ikke blir oppklart
Thomas Quick, som nå heter Sture Bergwall, tilsto drapet på Marie Jensens datter Trine i 1999.

- Det er ikke så lett å forholde seg til egentlig. Det blir ikke lettere når han blir frikjent. Det er en som har gjort det, og det som plager meg er at det ikke blir oppklart, sier Marie Jensen til Dagbladet.

Trine var 17 år gammel da hun om ettermiddagen den 21. august 1981 forsvant fra Oslo sentrum. 11. oktober samme år ble hun funnet drept av en turgåer i Svartskog i Oppegård.

Ikke beviser
I oktober i fjor avgjorde den svenske statsadvokaten Bo Ericsson at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for at Sture Bergwall drepte Trine Jensen og en annen norsk kvinne, Gry Storvik. Sistnevnte var 23 år gammel da hun ble funnet drept på en parkeringsplass utenfor Kolbotn i 1985.

Den siste norske som Sture Bergwall feilaktig ble dømt for å ha drept, er Therese Johannessen, som var ni år gammel da hun i 1988 forsvant utenfor sitt hjem i Drammen.

GJENNOMSKUET BLØFF: Journalisten Dan Larsson var den første som gjennomskuet at «seriemordene» var bløff. Foto: Gunnar Hultgreen
GJENNOMSKUET BLØFF: Journalisten Dan Larsson var den første som gjennomskuet at «seriemordene» var bløff. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer