«Zodiac Killer»

Seriemorderen herjet for 50 år siden -politiet tror to frimerker kan avsløre ham

Skal bruke ny DNA-base fra slektsgransking.

ETTERLYST: I flere år drepte Zodiac en rekke offer i USA. Nå, 50 år senere, håper politiet å finne seriemorderens DNA. Foto: AP / NTB Scanpix
ETTERLYST: I flere år drepte Zodiac en rekke offer i USA. Nå, 50 år senere, håper politiet å finne seriemorderens DNA. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bare få dager har gått siden amerikansk politi kunne annonsere at en av landets mest kjente seriemordere, «Golden State Killer», trolig er avslørt. Seriemorderen, som herjet i USA på 70- og 80-tallet, sto bak minst 12 drap og 45 voldtekter, men ble den gang aldri tatt.

Nå tror politiet i USA at nok en seriemorder, den kjente «Zodiac Killer», som herjet i nordlige deler av California på slutten av 60-tallet og starten av 70-tallet, kan avsløres.

Det var DNA-funn som gjorde at politiet mistenker mannen som er antatt å være «Golden State Killer». Fram til for halvannen uke siden var han imidlertid ukjent for politiet. Men ved hjelp av såkalte genealogiske databaser, som samler inn menneskers DNA for kartlegging av slektstrær, ble politiet ledet til den nå siktede mannen.

Politiet sier nå at også «Zodiac» kan avsløres på samme måte, skriver magasinet Time.

- Sikre på å få ut noe

Seriemorderen, som skjøt og knivstakk minst fem personer til døde og forsøkte å drepe to til, ble blant annet kjent for å sende til sammen mer enn tjue ertende brev til lokale aviser og journalister. I brevene var det vedlagte koder med kryptogrammer som han ville ha trykket på avisforsidene. Hvis de ikke ble trykket, ville han fortsette å drepe.

Han skrev også selv at han hadde begått så mange som 37 drap.

KJENNETEGN: Til høyre vises «Zodiac»-symbolet drapsmannen brukte i brevene sine. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
KJENNETEGN: Til høyre vises «Zodiac»-symbolet drapsmannen brukte i brevene sine. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Brevene ble signert med et spesielt symbol, som ble drapsmannens kjennetegn. Tegnet ligner på korset man får opp i kikkertsiktet når man skyter med gevær.

Politiet i Vallejo, hvor flere av Zodiacs offer ble funnet, har sendt to av brevene til analyse, i håp om å finne DNA-spor fra spytt på brevenes frimerker.

- De var sikre på at de ville klare å få noe ut av det, sier etterforsker hos politiet i Vallejo, Terry Poyser, til avisa Sacramento Bee.

MYTEOMSPUNNET: Dette er en skisse av Zodiac-morderen, basert på beskrivelse fra en av de som overlevde møtet med seriemorderen. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
MYTEOMSPUNNET: Dette er en skisse av Zodiac-morderen, basert på beskrivelse fra en av de som overlevde møtet med seriemorderen. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Hevdet det var faren

Selv om seriemorderen fremdeles ikke er tatt, har det versert flere teorier om hvem han var. En av de mer spesielle tilfellene kom fra den amerikanske ingeniøren Gary L. Stewart. I 2014 gikk han ut i boka «The Most Dangerous Animal of All» og sa at det var hans far som var «Zodiac».

- Det ligger år med research bak dette. Han har også funnet tekniske bevis, sa Laura Lees, talsperson for forlaget HarperCollins, som ga ut boka, til The Guardian.

Oppmerksomheten rundt Zodiac-drapene blusset opp igjen så sent som i 2007, da blant andre Jake Gyllenhaal figurerte i en spillefilm om seriemorderen. Der lanseres det også en teori om hvem som sto bak drapene seriemorderen utførte i California.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer