SERIEMORDER: Akkurat hvor mange serimorderen H. H. Holmes tok livet av på hotellet sitt mot slutten av 1800-tallet, vet man ikke. Men nå er man i alle fall sikker på at Holmes ble hengt og gravlagt i Philadelphia. Foto: Wikimedia Commons
SERIEMORDER: Akkurat hvor mange serimorderen H. H. Holmes tok livet av på hotellet sitt mot slutten av 1800-tallet, vet man ikke. Men nå er man i alle fall sikker på at Holmes ble hengt og gravlagt i Philadelphia. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Seriemorderen kan ha drept over 200 på «drapsslott» og ble dømt til døden i 1896. Nå har han blitt gravd opp igjen

TV-kanal ville finne svaret på om det faktisk var ham som ble begravet, eller om han klarte å rømme fra sin egen henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tannundersøkelser bekrefter at levningene fra en grav i Philadelphia tilhører Dr. H.H. Holmes, en av de første kjente seriemorderne i USA.

Seriemorderens siste hvilested ble gravd opp etter forespørsler fra hans etterkommere og etter godkjennelse fra en dommer. Dette skal brukes i TV-serien «American Ripper» som sendes på History Channel.

Unnslapp han henrettelsen?

Årsaken til at seriemorderen ble gravd opp igjen er at TV-kanalen ønsket å finne ut av om det var noe holdt i mytene rundt Holmes død. En av dem var at Holmes skal ha unnsluppet sin egen henrettelse ved å få en medinnsatt til å ta hans plass ved galgen.

Men nå er all tvil feid til side. Holmes ble hengt og gravlagt i 1896 i Philadelphia.

Holmes egentlige navn var Herman Webster Mudgett. Han er kjent for hotellet han åpnet under verdensutstillingen i Chicago i 1893, men allerede ti år tidligere var han i gang med suspekt virksomhet.

I 1882 begynte han på medisinstudiene ved Universitetet i Michigan, og under studietida tjente han penger på å stjele kropper fra laboratoriet og komme med påstander om at de hadde omkommet i ulykker. Slik svindlet han til seg store summer i forsikringspenger.

«Drapsslottet»

Men den virkelig bestialske delen av historien er knyttet opp til hotellet Holmes åpnet i 1893. Et hotell som blir omtalt som «drapsslottet».

Hotellet var bygget som en slags labyrint av vindusløse rom, hemmelige ganger, falske gulv og et hvelv. Her skal mange av ofrene han ha dødd av oksygenmangel eller gass.

I kjelleren ble likene dissekert og vasket, før Holmes solgte skjelettene til medisinskoler. Det er uvisst hvor mange han drepte, men ifølge NewsWorks tror man at han drepte over 200 på «drapsslottet».

Men det var til slutt Holmes' svindelvirksomhet som skulle avsløre ham og bestialitetene han hadde gjort.

Under en av forsikringssvindlene skulle han betale en andel til Benjamin Pitezel. Det gjorde han aldri, og Pitezel tipset myndighetene. Men før de hadde fått tatt tak i saken, hadde Holmes hevnet seg.

Han tok livet av Pitezel, før han kidnappet tre av barna hans og drepte dem også.

Ble hengt

Etter dette ble Holmes stilt for retten, først bare for forsikringssvindel, men etter hvert ble han også dømt for de fire drapene på Pitezel-familien.

I politiets varetekt fortalte Holmes en rekke historier til politiet om alle menneskene han hadde tatt livet av, men akkurat hvor mange vet man altså ikke.

Tallene varierer fra 27 til over 200.

- Jeg ble født med djevelen i meg. Jeg kan ikke noe mer for at jeg er en morder enn en poet kan for at han får inspirasjon til å synge, skal Holmes ha sagt i tilståelsen.

Holmes ble dømt til døden i 1896 og henrettet ved henging 7. mai 1896 i Philadelphia.

Han ble etter egne instruksjoner lagt i en grantrekiste, som deretter skulle fylles med sement. På grunn av den spesielle gravleggingen, var del av kroppen og tøyet hans godt bevart da liket ble gravd opp.

Da gravstedet ble gravd opp fant man først en tom kiste fylt med sement. Men under den tomme kista, var det enda en kista. Der lå levningene etter Holmes.

DiCaprio skal spille Holmes

Ifølge Samantha Cox, som gjorde den rettsmedisinske undersøkelsen, var klærne i nesten perfekt stand, Holmes' bart satt fortsatt fast til skallen, men kroppsvevet var ikke i en tilstand som gjorde at det kunne gi noen svar.

Men det var Holmes ben og tenner. Dermed kunne Cox gi History Channel svaret de jaktet på. At det faktisk var H.H. Holmes de hadde gravd opp.

- Dette er en av de sakene der sannheten er merkeligere enn fiksjon. Hvis noen skulle funnet på dette ville folk sagt at det var for sykt, sier Cox.

Samtidig som levningene etter Holmes har blitt gravd opp har også stjerneregissør Martin Scorsese jobbet med manuset til en film om Holmes.

- Akkurat nå jobbes det med et manus, sa Scorsese til Toronto Sun i desember i fjor.

Filmmanuset skal basere seg på boka «The Devil in the White City; Murder, Magic and Madness at the Fair That Changed America». Boka er skrevet av Erik Larsson og kom ut i 2003.

Med seg får Scorsese Leonardo DiCaprio, som skal portrettere Holmes i filmen. DiCaprio skal ha ønsket å gjøre akkurat denne filmen helt siden 2010.

(Dagbladet/NTB)