INNRØMTE SKYLD: Anthony Allan Shore skal etter planen henrettes med giftsprøyte i Texas i dag. Foto: AP via NTB Scanpix
INNRØMTE SKYLD: Anthony Allan Shore skal etter planen henrettes med giftsprøyte i Texas i dag. Foto: AP via NTB ScanpixVis mer

Seriemorderen «kveleren» ba selv om dødsstraff. I dag får han ønsket sitt oppfylt

Har innrømmet å ha voldtatt og drept flere kvinner og barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anthony Allan Shore (55) ble tatt av politiet i 2004. I dag skal han etter planen dø.

Shore ba selv om dødsstraff under rettssaken mot ham i 2004, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha voldtatt og kvalt 21 år gamle Maria del Carmen Estrada i 1992. Det var en DNA-prøve som ble det avgjørende beviset mot ham, tolv år etter drapet.

Innrømmet fire drap

Drapet på Marie del Carmen Estrada er også den eneste saken som kom opp i retten, selv om han ifølge politiet også har innrømmet å ha drept tre andre kvinner mellom 1986 og 1995, skriver NBC News.

De tre jentene ble bare ni, femten og seksten år gamle.

- Anthony mener fortsatt at det er på tide for ham å ofre livet for det han har gjort, skal advokatene ha sagt til juryen i 2004.

Ankene avvist

Statsadvokat Kim Ogg kaller Shore for en «ekte seriemorder».

- Forbrytelsene hans var som et rovdyrs, og ofrene var samfunnets mest sårbare, kvinner og barn. Han fortjener dødsstraff for disse brutale handlingene, uttalte hun ifølge Texas Tribune.

Shores nye advokater mener likevel at han ikke burde få dødsstraff, på grunn av det de mener er en hjerneskade og angivelige psykiske problemer. Ankene deres har blitt avvist gjentatte ganger.

Det er likevel mulig at det i løpet av dagen blir gjort et siste forsøk på å spare livet hans.

Et liv fylt med voldtekt, dop og vold

En av årsakene til at retten har avvist ankene, er Shores voldelige fortid.

«Shores søster vitnet om at han knivstakk en kattunge til døde da han var fire eller fem år gammel, at han stakk et skrujern inn i søsterens hode da de var barn, og at han lokket ut jenter i nabolaget for å beføle dem og kysse dem», uttalte dommerne ifølge NBC News.

På staten Texas sine nettsider over seksualforbrytere, står det opplyst at han også har utført seksualforbrytelser mot to jenter, en på elleve og en på tretten.

Dette skal ha skjedd i 1998, og ifølge Texas Tribune var ofrene hans to døtre.

Døtrene vitnet også i retten, hvor de beskrev grusomme opplevelser de hadde hatt med faren sin. De skal blant annet ha blitt mishandlet, misbrukt og dopet ned.

Shores ekskjærester har også fortalt om mannens mørke sider, og hevder at de ble utsatt for både vold og voldtekt, og at han så på pornofilmer av unge jenter.

«Kveleren»

51-åringen har siden arrestasjonen fått kallenavn som «The Tourniquet Killer» og «The Strangler», oversatt «Kveleren» på norsk. Dette fordi alle hans ofre ble drept som følge av kvelning. De ble alle funnet døde med et tau eller ledning rundt halsen.

Planen er at Anthony Allan Shore skal henrettes med giftsprøyte. Om det blir gjennomført i dag, blir Shore den sjuende mannen som henrettes i Texas i år, flere enn i noen andre stater.

På landsbasis er tallet 21 i 2017 så langt.