Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seriemorderens henrettelse ble utsatt etter rykter om ny drapstilståelse. I natt fikk han giftsprøyta

Henrettelsen av Allan Allan Shore er den første i USA i 2018.

SKAL HENRETTES: Han har fått utsatt henrettelsen tidligere, men nå ser tiden ut til å renne ut for seriemorderen Anthony Allan Shore. Foto: AFP PHOTO / Texas Department of Criminal Justice / NTB scanpix
SKAL HENRETTES: Han har fått utsatt henrettelsen tidligere, men nå ser tiden ut til å renne ut for seriemorderen Anthony Allan Shore. Foto: AFP PHOTO / Texas Department of Criminal Justice / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 01.28 natt til fredag gjennomførte USA sin første henrettelse i 2018 i Texas. Da fikk Anthony Allan Shore giftsprøyta i Texas.

I 2004 ble han dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i å ha voldtatt og kvalt 21 år gamle Maria del Carmen Estrada i 1992.

I tillegg til drapet på Estrada skal Shore ha innrømmet å ha drept tre andre jenter mellom 1986 og 1995. De tre jentene ble bare ni, femten og seksten år gamle.

Henrettelse utsatt

Etter planen skulle seriemorderen henrettes 18. oktober i fjor, men Shores henrettelse ble utsatt, noe som for så vidt ikke er helt uvanlig. Mange dødsdømte fanger gjør alt de kan for å få utsatt eller omgjort dødsstraffene sine.

Det hadde også Shore gjort. Han la skylden på dårlige advokater og tidligere ukjent hjerneskade. Men det var ingen anke som førte til utsettelsen i høst.

Kun timer før henrettelsen bestemte en dommer seg for å utsette den, fordi det kom påstander om at Shore ville ta på seg skylda for drapet på Melissa Trotter i 1998, skriver Houston Chronicle.

Et drap som en av hans cellekamerater, Larry Swearingen, har blitt dømt til døden for.

Swearingen skal ha forsøkt å få Shore til å ta på seg skylda for drapet.

- Vi er helt sikre på at Swearingen er skyldig i drapet på Melissa Trotter, men å gi Shore mulighet til å påta seg ansvaret for forbrytelsen etter henrettelsen ville føre til at en mørk sky henger over Swearingen-saken, skrev statsadvokat Brett Ligon i et brev til guvernøren.

Etter hvert skrev Shore under på en uttalelse som slo fast at han ikke hadde noe med drapet å gjøre, men han hevder fremdeles at Swearingen er uskyldig.

Men det var ikke det eneste som skjedde i dagene før den planlagte henrettelsen.

Tilsto to nye drap

16. oktober sendte Shore en beskjed til guvernør Greg Abbott, der han lovet at han, via sin advokat, skulle gi skriftlige svar «vedrørende hans befatning med andre drap» etter sin død.

Det førte til at to etterforskere møtte opp på cella for å avhøre Shore. Der sa han at han hadde drept ytterligere to personer.

Men tilståelsene til Shore hang ikke på greip. Han kom med opplysninger som ikke stemte med sakene.

Etter å ha brukt en kveld på å gjennomgå tidslinjen og ta for seg sakenes beviser, slo etterforskerne fast at Shore ikke kunne ha stått bak drapene.

Da de konfronterte ham med dette dagen etter, trakk Shore tilståelsene tilbake.

- Han lekte seg bare, forsøkte seg litt. Når det gjelder denne fyren vet man ikke hva man skal si. Du vet at han har gjort flere forbrytelser enn han har blitt tatt for. Spørsmålet er bare hvilke forbrytelser og hvor, sier en kilde som er kjent med saken.

Dermed ble det fastsatt et nytt tidspunkt for Shores henrettelse. Denne gangen var det ingen omstendigheter som forhindret fullbyrdelsen av dødsstraffen, og Shore ble altså henrettet like over klokka 01 norsk tid.

Ba om dødsstraff

På tidspunktet for henrettelsen var Shore ikke mistenkt for å stå bak noen uoppklarte drap, og han hadde ingen anker som ikke var behandlet.

- Med en seriedrapsmann som Shore så finnes det alltid en mulighet for at han har begått andre forbrytelser, sier statsadvokat Kim Ogg.

Like før han ble henrettet ba Shore om unnskyldning til ofrenes familier, og sa også at han ikke hadde begått flere drap enn de han allerede har tilstått.

Anthony Shore fikk etter at han ble arrestert kallenavn som «The Tourniquet Killer» og «The Strangler», oversatt «kveleren». Dette fordi alle hans ofre ble kvalt, og ble funnet med et tau eller ledning rundt halsen.

Under rettssaken i 2004 ga Shore selv uttrykk for at han burde få dødsstraff.

- Anthony mener fortsatt at det er på tide for ham å ofre livet for det han har gjort, skal advokatene ha sagt til juryen i 2004.

Statsadvokat Ogg har omtalt Shore som en «ekte seriemorder».

- Forbrytelsene hans var som et rovdyrs, og ofrene var samfunnets mest sårbare, kvinner og barn. Han fortjener dødsstraff for disse brutale handlingene, har Ogg sagt.

Misbrukte døtrene

Shore er også tidligere dømt for å ha utført seksualforbrytelser mot sine døtre, som på det tidspunktet var elleve og tretten.

Dette skal ha skjedd i 1998, og i retten vitnet døtrene og fortalte om hvordan de ble mishandlet, misbrukt og dopet ned. Dommen førte også til at Shores DNA ble lagt inn i politiets DNA-register, noe som noen år etter ledet til at han kunne knyttes til drapet på 21 år gamle Maria del Carmen Estrada.

Og etter et tiår med falske tilståelser, anker og bløffing var også Shores familie lettet over at det nå er over.

- Jeg er lettet over at han endelig skal avlives. Hans tid har endelig kommet, sa Shores søster, Laurel Scheel et par dager før henrettelsen.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble 23 personer henrettet i USA i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!