Serieovergrepstiltalt mann tok selv bilder av at han forgrep seg på sau og hest

Sterk gjentakelsesfare, mener de sakkyndige. Rettssaken begynner mandag.

ETTERLYSTE VITNER: Politiet søkte i 2011 etter vitner i Trasop-området, hvor en kvinne ble overfalt og voldtatt i et skogholt av den nå tiltalte mannen. Han erkjenner straffskyld for dette overgrepet. Foto: Eirik Helland Urke
ETTERLYSTE VITNER: Politiet søkte i 2011 etter vitner i Trasop-området, hvor en kvinne ble overfalt og voldtatt i et skogholt av den nå tiltalte mannen. Han erkjenner straffskyld for dette overgrepet. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag starter rettssaken i Gjøvik tingrett mot en familiefar i 40-åra bosatt i Oppland, som er tiltalt for flere overgrep mot barn og besittelse av over 60 000 bilder som viser overgrep mot barn og dyr.

Forholdene i tiltalen strekker seg fra 2005 til 2014, og saken var gjenstand for en stor politietterforskning, før gjennombruddet i oktober i fjor som førte til pågripelsen.

Mannen er også tiltalt for overgrep mot en hest og en sau, i henholdsvis august 2011 og august 2012. Dyrene var bundet fast da han forgrep seg på dem. Ifølge Dagbladets opplysninger dokumenterte han selv disse overgrepene, og disse bevisene ble funnet da politiet gikk gjennom mannens datamaskin og lagringsmedier.

Erkjenner voldtekt Mannen erkjenner straffskyld for enkelte av forholdene. Dette er saker hvor politiet har DNA eller andre konkrete bevis, som bilder.

- Han erkjenner at han har gjort noe galt, og erkjenner straffskyld for noen av tiltalepostene og delvis straffskyld for noen av de andre. Det er også enkelte forhold han nekter for, sier forsvarer Vegard Aaløkken i advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum.

Mannen erkjenner straffskyld for en overfallsvoldtekt i Hellerudveien i Oslo i 2011.

De sakkyndige: Høy risiko for nye overgrep Statsadvokat Marit Bakkevig har i tiltalen tatt forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om forvaring.

- Det sentrale som må vurderes er gjentakelsesfaren. Tiltalte er ikke tidligere domfelt, men her er det snakk om forhold som er begått over lang tid, sier Bakkevig til Dagbladet.

Mannen er undersøkt psykologspesialist Bjørn Solbakken og psykiater Rita Lyngved. De konkluderer med at siktede har en høy risiko for fremtidig seksuell vold, framgår det av en fengslingskjennelse som inntil nylig var forbud å referere offentlig. De sakkyndige vil følge saken.

Mannen selv bestrider at det er gjentakelsesfare.

- Lang tid Statsadvokat Bakkevig sier det er en alvorlig sak.

- Overgrepene er begått over lang tid og det er mange svært unge fornærmede, sier Bakkevig.

Det er åtte fornærmede i saken og tre som det har blitt tatt bilder av. Mannen er bosatt i Oppland, og overgrepene skal ha bli begått på ulike steder på Østlandet.

Dagbladet skrev i 2011 at den første saken som er knyttet til etterforskningen var fra sommeren 2004 ved Ulsrudvannet i Østmarka i Oslo. En mann ble da oppdaget av en gruppe badende jenter i 13-14-årsalderen mens han onanerte i skogkanten, ifølge Dagbladets opplysninger. Takket være jentenes årvåkenhet fikk politiet sikret biologiske spor i terrenget der mannen hadde oppholdt seg, men DNA-profilen var den gang helt ukjent.

Den neste saken var søndag 21. september 2008, da ei seks år gammel jente som var på vei hjem gjennom et boligområde på Skjetten på Romerike ble oppsøkt av en fremmed mann. Mannen lokket jenta fra en grusvei mellom hvite stakittgjerder og inn i en hage. Der fikk han henne til å kle av seg og utførte overgrep som av politiet defineres som voldtekt.

Da DNA fra sæd som ble sikret i Skjetten-saken ga treff på den fire år gamle profilen fra Østmarka, valgte Kripos-ledelsen i 2009 å gå inn med store ressurser på Romerike. Etterforskerne fryktet at barnevoldtekten ikke ville bli mannens eneste alvorlige overgrep. I hemmelighet begynte ekspertteamet å kartlegge såkalte moduskandidater i store deler av Østlandet.

Stoppet av årvåken etterforsker Etter det Dagbladet får opplyst var det en sedelighetsetterforsker ved Romerike politidistrikt i mai i fjor gjorde et avgjørende funn i gammelt materiale fra den fire år gamle Hakadal-saken, da hun etterforsket et overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

I opptak fra overvåkningskameraer på en bensinstasjon i august 2010 skal etterforskeren i den nye gjennomgangen ha funnet bilder av det som trolig har vist seg å være familiefarens bil.

- Det er riktig at det ble sendt ut et stikkbrev til politiet i Norge og at det førte til at det ble satt i gang etterforskning av en henlagt sak fra Hakadal i 2010. Det er koblingen mellom spor i denne saken og mai-saken som gjorde at vi kunne sirkle inn ID på siktede, har politiadvokat Anne Merethe Evenrud i Kripos tidligere sagt til Dagbladet.

Etterforskningen var den første til voldtektsgruppa hos Kripos. Mannen ble DNA-testet samme dag som han ble pågrepet, og svaret forelå etter tre timer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer