Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drap i Ringerike fengsel

Serieovergriper drept i fengsel: - Det var en hemmelighet han bar på

Den drepte mannens advokat frykter 58-åringen ble drept fordi han ble avslørt som overgriper.

DREPT: En innsatt ble drept etter å ha blitt angrepet med det som skal ha vært et stikkvåpen i  Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud lørdag. En medinnsatt er siktet for drapet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DREPT: En innsatt ble drept etter å ha blitt angrepet med det som skal ha vært et stikkvåpen i  Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud lørdag. En medinnsatt er siktet for drapet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som ble drept i Ringerike fengsel i helgen, har siden 80-tallet blitt domfelt 20 ganger. Sju av dommene omhandler seksuell omgang med mindreårige, viser dommer Dagbladet har fått tilgang til, tidligere omtalte av Aftenposten.

Det kanskje mest alvorlige overgrepstilfellet, skjedde i 1992, da den avdøde mannen voldtok en dansk gutt med utviklingshemming om bord Stena Saga.

I tillegg til voldtekten i 1992 var den avdøde dømt gjentatte ganger blant annet for å ha onanert foran mindreårige. I tillegg var han dømt for overgrep av flere mindreårige.

I tillegg var han straffedømt for en rekke tyverier, brudd på vegtrafikkloven og økonomiske forhold. Gjennom 30 år som overgriper brukte han i alt sju forskjellige navn.

- Følte seg truet og presset

Mannen fryktet for egen sikkerhet som innsatt i Ringerike fengsel. Siden mai i fjor har han sittet i varetekt, siktet i en sak som gjelder overgrep mot over 30 mindreårige. En tiltale har vært nært forestående i saken mot mannen i slutten av 50-åra.

TRUET: Advokat John Arild Aasen har forsvart mannen i flere straffesaker de siste 25 åra. Han sier hans klient følte seg truet, presset og trakassert i fengsel. Foto: Advokatfirmaet Aasen
TRUET: Advokat John Arild Aasen har forsvart mannen i flere straffesaker de siste 25 åra. Han sier hans klient følte seg truet, presset og trakassert i fengsel. Foto: Advokatfirmaet Aasen Vis mer

- Han sa til meg flere ganger at han følte seg truet, presset og trakassert i fengsel. Det var ikke noen spesielle som han kunne utpeke. Det han fryktet lenge var at han ville bli oppdaget at han var siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige, sier advokat John Arild Aasen, som har forsvart den drepte mannen i en rekke saker i drøye 25 år.

Seint fredag kveld besøkte Aasen mannen i Ringerike fengsel. Klokka 13.14 lørdag ettermiddag fikk politiet melding om en knivstikking i fengselet. Den overgrepsdømte mannen ble angrepet av en medfange i fengselets fellesområde med det som skal ha vært et stikkvåpen. Livet hans sto ikke til å redde.

ETTERFORSKES: Politiet vil foreløpig ikke uttale seg om mulig motiv for drapet. Mer enn 25 vitner er avhørt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ETTERFORSKES: Politiet vil foreløpig ikke uttale seg om mulig motiv for drapet. Mer enn 25 vitner er avhørt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg hadde en samtale med ham dagen før. Han følte ikke noe velbehag, men vi hadde en god samtale seint fredag kveld.

Aasen sier reportasjene som ble skrevet om ham gjorde ham mer redd.

- Det ble tatt opp med fengselsledelsen. Han ble da sittende isolert i perioden for sin egen sikkerhet, sier Aasen.

- Nederst på rangstigen

Mannen som er pågrepet og siktet for drapet på den avdøde overgrepsdømte 58-åringen, ble i helgen overført til Drammen fengsel. Hvorvidt han sitter i isolasjon, ønsker ikke hans forsvarer, Marius Ihlebæk å kommentere.

Ihlebæk hadde en samtale med sin klient søndag, men siktede har ikke blitt avhørt av politiet ennå, og har heller ikke tatt stilling til skyldsspørsmålet. Følgelig ønsker ikke hans advokat å kommentere omstendighetene rundt hendelsen.

- Vi er opptatt av å ivareta hans interesser og at han skal få forklart seg for politiet før vi kommenterer innholdet i våre samtaler, sier Ihlebæk til Dagbladet.

Mannen som er siktet for drapet, soner en dom på 17 år og seks måneder i Ringerike fengsel for drap på en firebarnsfar på Oppsal i Oslo. Drapet på Oppsal ble omtalt som en likvidering: Vaktmesteren ble i lunsjpausen skutt i bakhodet av den nå domfelte mannen, som skal ha vært misfornøyd med arbeid han hadde fått utført av vaktmesteren.

Aasen sier han er overrasket at hans klient var i fellesskap med dømte drapsmenn.

- Det å være overgrepsdømt er helt klart et tabu i fengsel. Du er nederst på rangstigen. Øverst er bedragere og utøvere av økonomisk kriminalitet. Er du overgrepsdømt, kan du fort bli utsatt for trakassering og ofte vold av de andre, sier Aasen.

- En hemmelighet

Aasen lurer på om hans klient kan ha blitt avslørt som overgriper i fengsel.

- Han gikk og sa til de andre at han satt der for økonomisk kriminalitet. Hvis han ble avslørt, kan det føre til de forferdeligste konsekvenser, og det gjorde det her. Han ville gjøre visse tiltak når han eventuelt kom ut for å sikre seg selv. Det var en hemmelighet han bar på, sier Aasen.

Han sier at hans klient, på tross av siktelsen mot seg, var relativt oppegående fysisk og mentalt. Aasen stiller seg også spørsmål om hva som kan ha vært motivet for drapet, og om det var en foranledning.

Politiet vil ikke kommentere motiv

Hva som var motivet for drapet, er ennå uklart.

- Det er midt i kjernen av det vi forsøker å danne oss et bilde av nå, sier politiadvokat Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Hvorvidt hans overgrepsdommer kan ha vært en medvirkende årsak bak hendelsen, har ikke politiadvokaten noen formening om.

- Vi har flere hypoteser vi jobber utfra, men det er vanskelig å kommentere siden vi ennå ikke har fått anledning til å avhøre siktede, sier Omholt.

Politiadvokaten ønsker ikke å si om det var direkte vitner til hendelsen, men bekrefter at drapet skjedde i et fellesområde i fengselet. De ønsker heller ikke å gå ut med informasjon om drapsvåpenet.

- Det ønsker vi ikke å si noe om før alle som skal avhøres, er avhørt. Vi ønsker ikke at de skal bli forelagt opplysninger gjennom avisa, sier Omholt.

Per nå har politiet avhørt flere enn 25 personer, både innsatte og ansatte. «Noen» gjenstår, ifølge Omholt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media