Serieovergriperen avslørt på tre timer med ny DNA-metode

- Bra for alle parter.

DNA-EKSPERT: Avdelingsdirektør Bente Mevåg ved avdeling for biologiske spor hos Folkehelseinstituttet.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
DNA-EKSPERT: Avdelingsdirektør Bente Mevåg ved avdeling for biologiske spor hos Folkehelseinstituttet. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Serieovergriperen som er siktet for fire ulike overgrep på Romerike og Oslo ble pågrepet lørdag i forrige uke. Kripos tok samme dag en DNA-prøve av mannen. Svaret kom nærmest lynkjapt.

- Resultatet forelå samme dag, forteller Harald Skjønsfjell, leder for voldtektsgruppa hos Kripos, til Dagbladet.

Årsaken til det raske svaret: En ny analysemetode.

- Vi har den siste tida begynt å bruke et nytt produkt hvor analysetiden er kortet ned betraktelig. Kjemikalieprodusentene forbedrer stadig produktene sine, og det er rett og slett en ny kjemikaliesammensetning som gir raskere svar enn tidligere. På lørdag tok det tre timer fra vi fikk prøven til vi hadde svaret, sier avdelingsdirektør Bente Mevåg ved avdeling for biologiske spor hos Folkehelseinstituttet (FHI).

- Hvor lang tid tok det vanligvis tidligere?

- I underkant av en arbeidsdag, omtrent seks timer.

Den siktede mannen nektet all skyld, helt til han fikk presentert resultatene fra DNA-prøven i fengslingsmøtet mandag.

- Bra for alle parter - Når vi, som på lørdag, får beskjed om å teste en person opp mot et spor, er det bra for alle parter at det kan skje raskt. Det er alltid en utfordring å veie prinsippene opp mot rask og effektiv saksbehandling.

Kripos sier FHIs arbeid også tidligere i saken har vært veldig viktig.

- Det har vært tatt rundt 1000 DNA-prøver i løpet av etterforskningen. Vi har fått veldig god bistand av FHI, sier Skjønsfjell.

Mevåg sier den store analysejobben har gått bra.

- Rutinene for personprøver er heldigvis blitt veldig standardisert og strømlinjeformet. Sporprøvene representerer en
en større utfordringer i straffesaker, og særlig voldtektssaker, hvor utfordringen gjerne er å finne det biologiske materialet og det må gjøres mer komplekse undersøkelser, sier Mevåg.

I voldtektssaker er det viktig at offeret kommer seg til undersøkelse og at tilhørende sporsikring skjer raskest mulig.

Ventetidene redusert Det har tidligere vært rapportert om lange ventetider for DNA-analyser ved FHI. De er ifølge Mevåg nå redusert til et minimum.

- Mediantiden for 90 prosent av sakene våre er nå 11 kalenderdager. Det er totalt fra den kommer inn, til vi har utarbeidet sakkyndigrapport. Mye av tiden går da til å dokumentere det vi har fått, kvalitetskontrollere og å skrive sakkyndige erklæringer. Analysetiden er bare en liten del av saksbehandlingstiden, sier Mevåg.

- Med de nye analyse-kitene har vi store forhåpninger om å levere våre tjenester slik at kravet til effektivitet ikke går utover de faglige hensynene som også skal ivaretas.