Seriestart

Den som vil sette dagsorden de nærmeste fire uker, må ha en god sak. Kalenderen er fulltegnet fram til 13. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELITESERIEN i fotball startet med pangåpning og ga løfter om en spennende vår. Det var gnistrende spill og himmelske mål. Favorittene ble banket av utfordrerne. Vi skulle ønske at kampgløden og overraskelsene kunne smitte over på de politiske partiene som også har en form for seriestart denne uka.

I fire helger framover skal fire politiske partier arrangere landsmøter. KrF åpner, etterfulgt av Frp. Mellom Høyres og Venstres landsmøter de to første helgene i mai skal LO-kongressen avholdes i Folkets Hus.

Men all denne politiske virksomheten må konkurrere med toppfotball og to rettsdramaer i henholdsvis Frogner Grendehus i Sørum og i Kristiansand byrett. Det skal være flukt over de politiske utspillene som skal vri publikums oppmerksomhet bort fra rettssakene om drapene på Orderud gård og i Baneheia.

EN RYGGVOND KrF-leder, Valgerd Svarstad Haugland, tar avsparket allerede i morgen. Hun skal tenne valgkampgløden blant KrFs landsmøtedelegater på Hell, samtidig som hun formaner disiplin i rekkene. Fram til valgnatta 10. september gjelder bare én lære: Du skal ikke ha andre regjeringsalternativer enn... For øvrig skal unge, urbane velgere lokkes med ambisiøs og kostbar satsing på kollektivtrafikk. For velgerne lever ikke av Kjell Magne Bondevik alene.

Én ting er å gi marsjordrer til landsmøtedelegater. Noe ganske annet er å få oppmerksomhet om hjertesakene hos et bredt publikum. Det må nødvendigvis skje gjennom mediene. På gårsdagens pressemøte i forkant av KrF-landsmøtet var interessen omkring landsmøtet svært laber. Spørsmålet som vakte størst oppsikt, var hvorvidt nestleder Odd Anders Withs pent friserte kinnskjegg (i går kalt koteletter) var inspirert av Elvis.

FREMSKRITTSPARTIET, som ikke er i nærheten av regjeringsmakt, vil ha det lettere i så måte. Carl I. Hagen og Siv Jensen har et sterkt behov for å sette saker på dagsordenen etter en vinter preget av skandaler og utrenskninger. Men partidramaet vil fortsatt være råstoff for kresne medier. Derfor vil vi få begge deler: nøye planlagte utspill fra partiledelsen og bitre utfall i mediene fra utviste verstinger. Spenningen på selve landsmøtet består i om en ydmyk Hagen vil signalisere støtte til en sentrum-høyre-regjering uten selv å delta.

HØYRE KAN FORTSETTE sin effektive, men spesielle spillestil den påfølgende helg: Stadige scoringer på meningsmålingene uten ballkontakt. Men Høyre kan i tillegg, og i motsetning til KrF, spille med helt åpne kort i regjeringsspørsmålet. For Høyre finnes bare ett aktuelt regjeringsalternativ: Høyre, KrF og Venstre. Jan Petersens sentrum-høyre-modell er et klarere politisk alternativ til Stoltenberg og styrkemessig mer jevnbyrdig enn sentrumsalternativet. Dessuten samarbeider de tre partiene om å styre hovedstaden.

VENSTRES LANDSMØTE 11. til 13. mai vil nok en gang bli preget av galgenhumor om partiets nær-døden-tilværelse. Partiet vil måtte erklære sin troskap til sentrumsalternativet, men samtidig gjøre sine hoser blå for Høyre. Politisk kjærlighet er som kjent situasjonsbestemt. Venstre er ikke monogamt av natur. Spørsmålet er om minst fire prosent av velgerne syns det er ok.

OPPI ALL DENNE flørten på borgerlig side holder LO sin kongress. Her vil det tales om samhold på venstresida og om trygging av velferdsstaten. Arrangementet vil fungere som et minilandsmøte for Ap. Allerede i dag offentliggjør LO-ledelsen og Ap-ledelsen en felles handlingsplan foran valgkampen. Yngve Hågensen vil på sin siste kongress som LO-leder gjøre kongressen oppmerksom på hvilke programformuleringer KrF, Frp, Høyre og Venstre har om sykelønnsordningen og om andre velferdsordninger. Han vil glefse mot Bondevik og Sponheim, Petersen og Hagen. Jeg tipper han vil stille kontrasten skarpt: Valget står mellom en rød eller en blå regjering. Alt annet er snurrepiperier.

Vi anbefaler billetter til Hågensens foredrag til LO-kongressen. Det kan bli årets match!