Seriesuksessen «Lunch» hadde en sped start ... uten Kjell!

Se bidraget Børge Lund sendte inn til seriekonkurransen i 2007. Nettmøte!

- Det var litt flaut, og så merket jeg at det gjorde litt vondt inni meg. Jeg ble vel litt skremt over tegnekvaliteten, først og fremst, forteller «Lunch»-skaper Børge Lund til Dagbladet.

Han snakker om reaksjonen etter å ha funnet fram bidraget han sendte inn til Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2007.

Den gang endte han ikke engang opp med en pallplassering, men er i dag et levende eksempel på at noe som ikke glimrer likevel kan være gull.

Første sprell - Samtidig ga det meg gode minner å se dette igjen. Dette var mitt første sprell som serieskaper. Jeg husker ennå det kicket jeg følte første gang jeg så en hel side med mine egne striper - selv om det var jeg selv som hadde samlet dem sammen til konkurransen, forteller Lund.

I dag er «Lunch» en av Norges mest populære tegneserier. Ikke bare har den fått eget blad, men de mange tusen utklippene som henger ved kaffemaskiner, oppvaskkroker, kopimaskiner og toaletter på kontorer rundt hele landet vitner om en solid fanskare.

Startet uten Kjell Mye takket være seriefiguren Kjell - som du kanskje kan se ikke var med på de første bidragene.

- Jeg fikk litt tilbakemeldinger etter konkurransen, samt etter en runde på Pondus.no, at det var noe som ikke helt stemte. Jeg manglet en selvgående type. Han fant jeg tilfeldigvis i en gammel stripe og gjorde ham om til et fast innslag. Kjell sneik seg, i kjent stil, inn med en frekk kommentar, sier Lund til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Vant ikke seriekonkurransen - er i dag en av landets største

Noen år etter seriekonkurransen var «Lunch» å finne som fast Dagbladet-stripe, og nå er Lund jurymedlem i årets seriekonkurranse.

I den anledning stiller han opp i nettmøte her på Dagbladet.no for å gi potensielle deltakere gode råd, som dette:

- En av de tingene jeg skjønte ganske raskt, var hvor viktig det er å ikke bruke tid på unødvendige detaljer. I begynnelsen visste jeg kanskje ikke hva var godt nok, jeg sleit for eksempel litt med hvor mye detaljer som skulle inn i bakgrunnene. De dreit jeg til slutt helt i - du trenger egentlig ikke mer enn en kaffekopp eller en stol, så er miljøet satt. Det er en måte å overleve på, det, å holde det enkelt, sier Lund.

Svarer i nettmøte Lurer du på hvordan du skal gå fram som serieskaper? Er det du lager nå godt nok for innsendelse? Hvordan i huleste klarte Børge Lund å vokse så fort med dette som utgangspunkt?

Eller har du bare lyst til å slenge litt ris og/eller ros i Børges generelle retning? Han sitter uansett klar til å svare på hva enn du måtte lure på.

(Dessverre er det kun mulig å sende inn spørsmål og lese svarene på en datamaskin, og ikke på mobil).

LES OGSÅ: «Zelda»-skaper og jurymedlem Lina Neidestam svarte på nettmøte

Nettmøte:

Tegne og skrivedager?

Hvordan fordeler du arbeidet? Har du faste skrivedager en dag i uken og så tegner ut et knippe ideer, eller er det stup og skyt hver dag?
– Kaptein Putevar

Mr. Putevar. Jeg skriver og skisser ca to dager i uka. Resten går med til tegning og kvalitetsprokrastinering. Stup og skyt funker ikke i lengden, tror jeg. Takk for mange og gode spørsmål, folkens!

Ingen Spørsmål

Serien din er så bra fordi den kan brukes hvor som helst. Jeg jobber ombord i båt, tro det eller ei, det er slik der også.
– Ole

Bra å høre!

Sjansen

Eg klarer ikkje helt bli enig med meg sjøl om eg skal delta eller ikke, kanskje eg heller burde vente og se det an... Etter kva eg har hørt er bladmarknaden presset. Har du nokon ide om kva sjansen er for at en nykommer skal kunne gjøre teikneserie til sitt levebrød?
– Nerve

Umulig å si. Men kvalitet ruler, så hvis man klarer å presse ut et bra bidrag kan alt skje. Ingenting å tape, annet enn tid og krefter. Kjør på!

Tekst og tegning

Hender det at du får visuelle idéer som styrer hvordan en stripe blir? En eller annen ting eller et uttrykk som du har lyst til å tegne, og så lager du en stripe ut fra det? Eller kommer alltid poengene og storyene først?
– Fiskenullet

Veldig sjelden en visuell idé først, men det har hendt. Noen ganger pga tidspress og mangel på en god story. Da kan det hjelpe å rable på med en kul tegning, og så spinne videre på den.

Tyn fra kolleger?

Hender det at noen skjønner at det faktisk er DE du har tatt utgangspunkt i når du driver beinhard raljering? Og tar de det pent?
– Mikke Møkkamann

De som skjønner det, tar det som en ære. De som ikke skjønner det, er konstant paranoide. De som er Kjell, tror de er Thorsen.

Hvor henter du inspirasjonen fra?

Med andre ord, hvor har du jobbet tidligere? Regner med at du er godt kjent i byråkrati, matrise, forvaltning. Det ser ihvertfall slik ut! ;)
– sverre

Takk! Joda, jeg har jobbet på ****** og en kort tid i ****** før jeg gikk over til ******bransjen. Nå frilanser jeg bare for KjellTech.

Kjell flytter til Svalbard

I følge en tegning du tegnet til meg så sier Kjell at han søker jobb i avisen Svalbardposten jeg jobber i. Bør jeg frykte for jobben min og bør samfunnet frykte noe?
– Thomas

Ingen grunn til å frykte noe som helst. Dårlig med fluefiske på Svalbard. Du kan kanskje ansette han på stripesidene?

Corporate bullshit - eller djup sanning..

Dilberttecknaren Scott Adams satir slutade som managementlitteratur ?på riktigt? och han lär kunna ta bra betalt för att hålla sina seminarier för olika yrkesgrupper. Tror du att det är någon chans/risk att vi får se Kjell och dig hålla föredrag för den nordiska konsulteliten??
– Hardesven

Uten tvil:-) Vi har allerede debutert i foredragssammenheng. Win-win. Fikk fyllt opp notatblokka på no time.

Bra serie

Hei Børge, Riktig morsom serie du har skapt! Henter du inspirasjon fra venners og egne opplevelser i arbeidslivet eller også litt fra tv-serier som the Office etc? mvh Magnus
– Magnus

Takk for det, Magnus! Sluttet å se the Office da jeg startet med Lunch, faktisk (men var stor fan). Det samme med Dilbert. Ja, det hender absolutt at jeg henter inspirasjon fra venners opplevelser i arbeidslivet. Jo sannere det er, jo bedre blir det.

Savner litt mer om familien

Heisan! Liker serien veldig godt, kjenner igjen hele personalgalleriet. Men jeg skulle lært å kjenne familien til Kjell litt, også. Kommer du til å fortelle om dem etterhvert? Hvem har på et tidspunkt holdt ut med den fyren, liksom?
– Hege

Tror jeg holder Kjells privatliv unna offentligheten en stund til. Men det kommer! Er like spent som deg, faktisk.

Hjemmebane

Av og til har vi sett Kjell med en pode i baksetet. Slipper vi lesere noen gang på innsiden av Kjells gatedør eller kan vi håpe å bli introdusert for hans charmante eks-kone?
– domroT

Hans charmante eks-kone er jeg selv også spent på. Perfekt opplegg for et gullbelagt jubileumsnummer når serien runder 10 år. Poden synes jeg er grei å holde i baksetet.

Hobby eller jobb?

Dette er sikkert noe som varierer fra tegner til tegner, men hvor mange i Norge er det ca som kan leve av dette? Kan du leve av dette uten fire deltidsjobber? Håper ikke dette er et privat spørsmål, bare veldig nysgjerrig på alt som har med dette å gjøre :)
– CamillaBJ

Du har helt rett. Det varierer fra tegner til tegner. Jeg har ikke noe tall på hvor mange som lever av det. Noen er illustratører og serieskapere samtidig, noen satser på bokprosjekter, noen er rene stripetegnere slik som meg selv og noen har det som hobby. Med nok aviser med på laget er det mulig å leve av dette, men det kan være krevende å komme dit.

Historien om Sultanatet Oman

Hei, jeg har hørt at du hadde Lunch på trykk i en avis i Oman ved det kuriøse navnet "Azzman", men at du ble kasta ut? stemmer det? fikk du noen begrunnelse?
– Hockey

Utrolig hva du vet, Hockey! Fikk aldri noen begrunnelse, men det kan ha hatt noe med Kjells morgenbønn i stripe 100 å gjøre - foran kaffeautomaten Mocca.

Orginalstriper...

Hei... Jeg er en tegneseriesamler som har samlet i 30 år, og til min store glede elsker min kone LUNSJ!!! Jeg tror ikke hun leser noe annet tegneserieblad, det har i alle fall ikke jeg fått med meg... Jeg lurte derfor på om det er muligheter for å få kjøpt en orginalstripe til henne til jul???
– Bjørn I Bondeli

Høres ut som en usedvanlig oppegående kone! Dårlig med originalstriper, dessverre. Det meste av ferdigstillingen skjer digitalt, så av originaler har jeg kun et solid lager med skisseversjoner. De holder jeg foreløpig tett til brystet. God jul!

Lunch

Er hovedpersonen i lunch basert på deg?
– Thomas Joner

Nei, heldigvis ikke. Men Kjell er basert på mine møter med typer som Kjell. Jeg baserte i utgangspunktet karakteren Kim på meg selv, men det funket dårlig...

Bli tegneserieskaper

Noen tips til å komme i gang med å lage tegneserier?
– Marius

Jepp! Du må først finne ut om du liker å tegne. Så bør du finne ut om du kan tegne. Hvis du kan tegne må du finne ut om har noe morsomt å fortelle. Det gjør du med å lage 15 ferdige seriestriper i avisstripeformat og sende det inn til seriekonkurransen. Da har du kommet godt i gang! Det var ihvertfall sånn jeg startet.

Og en ting til... :)

Hvordan gikk prosessen til med å få eget blad? Fint blad forresten :)
– CamillaBJ

Takk for det - er veldig fornøyd mer resultatet! For min del var det en gradvis overgang fra det å lage album. Blad eller ikke blad er i stor grad et spørsmål om hva forlaget tror man kan selge der ute.

Hurra for Lunch!

Hei, jeg lurer på hvordan du tar vare på ideene dine og hva (om noe) som kjennetegner de du forkaster? De som overlever får vi jo stor glede av :) keep up the good work! :)
– CamillaBJ

Jeg rabler nesten daglig ned ideer i Evernote og så setter jeg med ned et par ganger i uka og ser om noe gir nok mening til at jeg kan gjøre det om til en stripe. Faktisk forkaster jeg veldig lite, og nesten ingenting etter at jeg har startet å skisse. Hurra tilbake!

Avansert humor

Er det noe mulighet for at du kan begynne å lansere Lunch-striper med litt mer avansert teknologi-humor?
– Birger Håpløs

Kan være en vanskelig balansegang, men lover å slenge ut en stripe med ekstra høy nerdefaktor i neste runde;-)

Inspirasjonskilder?

Får alltid lyst til å lese litt Dilbert også når jeg ser en Lunch-stripe, er noen paraleller der. Får du ofte kommentarer om at serien er lik en annen? Evt. er det noen serier der ute du trekker inspirasjon fra?
– Thorleif

Hadde stor sans for Dilbert da jeg startet kontorkarrieren, og likte at det var mulig å kjenne seg igjen i detaljer som for utenforstående var neste umulig å begripe. Det er nok også paralleller til The Office og Etaten i det jeg gjør, men det er ikke så rart, alle har samme tema.

BigBørge kan battles

Hei Børge. Kul serie. Er battle-helsideren mellom Kjell og Nico inspirert av den norske battleligaen - SkeezTV? Peace out brushan
– Bøffert

Helt klart, Bøffert. Ikke like verbalt klimaks, men tenner i lufta er alltid en bra seriegreie.

SLIK VI KJENNER DEN I DAG: «Lunch», med en mer moderne strek. Og Kjell, selvfølgelig.
SLIK VI KJENNER DEN I DAG: «Lunch», med en mer moderne strek. Og Kjell, selvfølgelig. Vis mer

Andre tegneserier

Hei! Hva slags tegneserier leste du som barn, og hvilke leser du nå? Ha en fisefin dag videre!
– Martin

Leste alt jeg kom over, men hadde bare nok ukepenger til å samle på Lucky Luke. Og Tommy & Tigern. Og Fantomet. Og litt Pyton. Nå leser jeg nok mindre enn før, men følger bl.a. Rocky gjennom tykt og tynt.

IT-verden

Synes stripen din er det beste som har skjedd siden xkcd. Spesielt for oss som arbeider innen IT er det svært mye å kjenne seg igjen i. Kommer du fra bransjen, eller er bare utfordringene våre så innlysende at alle kan se det? Hvor tar du inspirasjonen fra?
– Håkon Nilsen

Takk for det Håkon! Utfordringer generelt er overraskende generelle. Og forbausende uavhengig av bransje. Det eneste som skiller IT-folk fra andre er antall skjermer og hvor sukkerholdig rotet på pulten er.

Balansen i yrkeslivet

Kjell er inne på noe. Generelt kan man si at menn får mer frynsegoder i arbeidslivet. I det hele tatt så får vi bedre betalt uten at vi egentlig kan påvise bedre kvalitet. men noe skal vi jo ha fordi vi ser så utrolig teite ut uten klær.
– Ketil

Kloke ord, Ketil. I de fleste tilfeller lønnes man jo for hva man burde gjort, ikke for hva man tilfeldigvis fikk tid til.

Hvordan være morsom?

For det første må jeg si at Lunch er genial, selv om jeg ikke jobber på kontor har jeg møtt på mange folk som Kjell. Det jeg lurte på var om hvordan du vet noe er morsomt eller ikke? Jeg har egentlig ikke noen som kan hjelpe meg og gi meg tilbakemeldingene på det jeg lager og ender ofte med å ombestemme meg eller gi opp prosjekter av den grunn. Har du noen tips og kanskje noen inspirasjonsideer?
– Adela

Å vite om noe man selv har laget er morsomt, er utrolig vanskelig! Jeg brukte en kamerat som forsøkskanin i starten, og ble fort avhengig. Nå er det faktisk to kompiser som vender tommelen opp eller ned hver uke, før noe som helst går til fargelegging. Striper som jeg selv har vært tvilende til er gjerne de som har slått best an i etterkant... Et tips kan være å stole på den følelsen man har når man noterer ned en idé. Hvis man lo eller fniste nok av noe til å notere det ned (og samtidig var sånn noenlunde edru), må det jo være noe der?

lunchstriper.no

Er det kjellteck som har ansvar for oppdatering av lunchstriper.no?
– Eirik

Hvis du mener KjellTech, er svaret ja. Lunchstriper.no er for tiden rammet av omstrukturering og redesign. Det medfører en del milestones som skal passeres og noen budsjettrunder som skal rundes før hele sida returnerer i ny og frisk drakt. Snart. Lover.

Litt som Kjell

Hei, Børge! Først av alt: Lunch er en herlig serie som tar arbeidslivets utfordringer på kornet! Nå har jeg snart jobbet i et år i kommunen etter fullført mastergrad, og jeg merker at kommunale uvaner snart blir mine uvaner. Jeg begynner rett og slett å minne om Kjell! Har du noen tips for hvordan jeg kan bryte denne utviklingen?
– Steffen

Denne fasen er noe vi alle går gjennom, Steffen. Let yourself go. Ingen grunn til å bryte noe som helst.

Mellomspillet

Ser at du virkelig har gjort store framskritt, så det bevitner at talent alene er ikke nok, man må faktisk jobbe for å få ønsket resultat. Så hvordan greide du å jobbe deg videre fra 2007 og fram til din suksess? ...trenger din innsikt :)
– Trond E. Haveland

Mye som må stemme for å få suksess med en tegneserie, men knallhard jobbing i kombinasjon med litt flaks kan være utrolig effektivt! At de rette dørene ble åpnet da jeg og serien trengte det, var helt avgjørende.

hvordan gå fram?

Heei! Må først bare si at jeg er en kjempe stor fan av Lunch! Syns serien er helt genial! Men altså over til spørsmålene.. Hvordan går du fram når du lager en ny stripe? Har du noen gode tips og råd? Jeg har veldig liten erfaring med tegning og fargelegging på data.. Er det veldig viktig å kunne det, eller slår sjarmen og vitsen det visuelle? På forhånd takk!
– W

Takk for det! Sjarm og en god vits kan fint slå det visuelle, men bare hvis du evner å fortelle det du vil på en god måte. Og uansett er det riktig å starte med story og poeng, samme hvilket nivå man er på. Jeg tegner alle striper først som strekfigurer og halvferdige bobler. Da koster det lite å endre eller å forkaste. Husk at det stort sett bare er rumpehumor som blir morsommere av fancy skyggelegging og en ekstra detaljert strek.

Lunch

Lunch er fornøyelig lesning og forsterker mange kjente situasjoner fra kontor- og arbeidsmiljøer. Serien er en glede å lese hver dag og skuffer aldri. Men to marginale spørsmål: Hvorfor skrives "Lunch" og ikke "Lunsj" som er det norske ordet....? Hvorfor har tegneseriefigurene bare 4 fingre..?
– Blackadder

Lunch eller lunsj? Vet ikke. Litt enklere med engelsk i forhold til utlandet, men det var faktisk ikke bevisst. Navnet kom 5 minutter før jeg måtte levere konkurransebilaget, i ren desperasjon. Fingre er vanskelig å tegne. 5 fingre er 1 finger vanskeligere enn 4. Derfor;-)

Inspirasjonskilder?

Hvem ser du opp til og har du hatt som forbilder? Forresten vel fortjent suksess med Lunch; Du har en fin strek, god timing og herlig persongalleri.
– Thomas Remme

Takk for det, Thomas! Godt spørsmål. Jeg har ingen god oversikt, dessverre. Da jeg begynte å tegne var jeg nok mest opptatt av stripemestere som Bill Watterson og Frode Øverli, men nå er det alt mulig. Lett å nevne Kellerman, Nielsen, Kverneland, Fiske. Folk som tegner og forteller noe genuint og kjører 100% sin egen stil. Humormessig er kanskje TV og film en større inspirasjon enn serier, faktisk.

Aker

Mistenker at du har tråkket litt i gamlekontorene på Buøy. Har ihvertfall kjent meg igjen i flere av stripene dine. Spesielt den med ISS-politiet som hanker i land Kjell når han har et lite lass med kantineservise liggende på "forbudt område" (utenfor kantinen). Inspirasjonen for serien er selvopplevde finurligheter fra ingeniørverden i Rogaland?
– JST

Ingen kommentar:-) Det er uansett utrolig hvor like forskjellige miljøer er. Det betyr lite hva man egentlig jobber med. Prosessene, møtene, kantinedamene og konfliktene er de samme.

3 striper på 2 sider

Hei, Jeg synes det er veldig irriterende når bladet har 3 striper på tvers av 2 sider, det gjør det meget vanskelig å lese! og tydelig bare for å gjøre bladet tykkere... er du stor fan av dette? kan du ta dette opp med de som lager layout? skulle gjærne sett plakater som jeg kan henge opp på dass :)
– Sverre i Bangkok

Skal ta det opp med layouteren og definitvt sørge for at det blir dassplaketer i bladet etterhvert. Og kanskje en Kjelltatovering.

Damer vs. menn

Du har jo flest menn i Lunch, og de damene som er med er jo ikke de morsomste figurene. Er det fordi du selv er mann, eller fordi menn er morsommere enn damer?
– Kari T.

Ouch. Der har jeg dårlig samvittighet så det holder... Den viktigste grunnen er faktisk at jeg synes det er vanskelig å tegne damer. Skal skjerpe meg. Lover.

Motivasjon til å lage striper

Har selv begynt med tegneseriestriper , og lurer på hva slags metoder du bruker for å komme på de forskjellige stripene?
– Christian W.

Jeg jobber gjerne med 6 striper om gangen. Da er terskelen lavere for å bare dure på og ta utgangspunkt i noe (hva som helst) og se hva som skjer. Hvis man sitter der med et tomt ark og én stripe å fylle, er det fort gjort å ville for mye. Det blir heldigvis lettere og lettere. Mange tror det er motsatt. Jeg noterer mye på mobilen gjennom en dag, men nesten aldri noe som er ferdig. Jobben ligger ofte i det å vri noe ut av notatene. Da er det snakk om å krumme nakken og bare gjøre det - ikke sitte og vente på inspirasjon.

Den perfekte app?

Hvis Kjell kunne lage sin helt personlige drømme-app, hvordan ville den sett ut - og hva ville den gjort? Og tror du den ville hatt noe sjans i den virkelige verden?
– Jeve Stobs

Hei, Steve! Drømme-appen til Kjell ville vært en app som laget apper. Det tror jeg man snart kan få til, faktisk.

Kjells kompetanse

Hvilken utdannelsesbakgrunn har Kjell? Er han permanent udugelig, eller er det noe han kan være flink til - i så fall hva?
– Trond

Kjell er best uten ball. Hans formelle utdannelse er bygget på omfattende kjennskap til søkemotorer og arbeidsmiljølovens avsnitt om stillingsvern.

Stolt Jensenberget

Kan ikke du lage en parodi på Jens Stoltenberg som gjeter og der sauene er kompisene i AP ?
– Ola Dunk

Sorry. Holder meg unna landbrukspolitikk foreløpig.

Tegneprosedyre software

ave! Har fått med meg at du tusjer digitalt. Hvilken tegnesoftware bruker du? Strekene dine er såpass fine at jeg regner med det ikke er photoshop? (eller har du et hemmelig triks for smoothe linjer i photoshop? eller bare skills?) adobe illustrator kanskje? :) Er hele tegneprosessen digital? Kongeserie by the way!
– Gard Øverås

Hei! Stemmer. Tusjer digital og bruker faktisk Photoshop. Smoothe linjer tror jeg først og fremst er snakk om å få litt fart og snert på streken. Vet at det finnes alternative programvarer der ute, men har blitt litt for godt kjent med PS til at jeg orker å bytte. Tegner først alt med trykkblyant før jeg scanner inn og tusjer oppå.

Inspirasjon

Hei hei Børge! Jeg er en stor fan av Lunch og lurte på om noen av karakterene fra Lunch er inspirert av ekte personer eller om alle bare er oppdiktet? PS: Kan du adde meg på facebook? Har sendt forespørsel :P Hilsen Daniel Vågan 13 år Stor fan fra Florø, Sogn og Fjordane
– Daniel Vågan

Hei, Daniel! Alle karakterene er inspirert av ekte personer, men ikke så direkte at jeg tror de kjenner seg igjen. Noen er en kombinasjon av flere raringer.

Music non stop

Hei ! Hva slags musikk liker karakterne dine ? Nico har muligens Kraftwerk på iPhonen sin ? Legendarisk serie forøvrig og har vel mer enn en gang mistenkt at du har jobbet i samme firma som jeg gjør :-) Mvh Tore Hansen Notodden
– Tore Hansen

Du skal ikke se bort fra at jeg har jobbet med deg, Tore. Nico: Röyksopp , Massive Attack og litt Bob Marley. Kjell klarer seg lenge med Radio Norge. Bodil kjører Rod Steward og Cliff Richards. Hva resten hører på aner jeg ikke.

STARTET SOM DELTAKER: Nå er «Lunch»-skaper jurymedlem. Foto: Erik Jørgensen
STARTET SOM DELTAKER: Nå er «Lunch»-skaper jurymedlem. Foto: Erik Jørgensen Vis mer