Serievoldtektstiltalt om hvorfor han har overfalt kvinner: - Jeg trengte kjærlighet, men gikk feil fram

Irakisk statsborger tiltalt for fire voldtekter og fire voldtektsforsøk. 

RETTSSAK: I dag startet en sak mot en 38 år gammel mann som er tiltalt for fire voldtekter og fire voldtektsforsøk. Her er aktor Monica Krag Pettersen sammen med den tiltaltes advokat Abdelilah Saeme i Oslo tingrett. Foto: Karen Setten / Dagbladet
RETTSSAK: I dag startet en sak mot en 38 år gammel mann som er tiltalt for fire voldtekter og fire voldtektsforsøk. Her er aktor Monica Krag Pettersen sammen med den tiltaltes advokat Abdelilah Saeme i Oslo tingrett. Foto: Karen Setten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mannen, som er tiltalt for åtte voldtekter og voldtektsforsøk, fortalte i retten i dag at noe av bakgrunnen for at han utførte handlingene, var at han mistet kontrollen.

- I 2005 mistet jeg familien min i Irak. Alle ble drept. Da jeg kom tilbake til Norge etter å ha begravet dem, følte jeg tomhet, forklarer 38-åringen og fortsetter:

- Jeg følte jeg trengte kjærlighet, men jeg klarte ikke å kontakte jentene på riktig måte. Jeg mistet kontrollen over meg selv, sier han.

Erkjenner ikke straffskyld likevel

Mannen ifølge tiltalen begått overgrep mot åtte kvinner i perioden 2007-2010. I dag vitnet en av de fornærmede.

Kvinnen (28) fortalte at mannen dyttet henne i en hekk, holdt henne nede med makt, for deretter forsøke å ta av henne klærne og voldta henne. Hun kom seg vekk ved å slå og sparke mannen.

Da aktor leste opp tiltalepostene på starten av rettsdagen, erkjente 38-åringen straffskyld, men under mannens forklaring erkjente han bare de faktiske forholdene.

VOLDTEKTSSAK: Haakon Åsli Skogstad er bistandsadvokat for den fornærmede jenta som vitnet i dag. Foto: Karen Setten / Dagbladet
VOLDTEKTSSAK: Haakon Åsli Skogstad er bistandsadvokat for den fornærmede jenta som vitnet i dag. Foto: Karen Setten / Dagbladet Vis mer

- Forbeholdende forklaring

Ifølge mannens forklaring i retten i dag hevdet han at kvinnen falt inn i hekken. Han erkjenner at han ønsket å ha fysisk kontakt med henne mot hennes vilje, at de lå i hekken, der han kysset og klemte henne, men ikke at han forsøkte å voldta henne.

- Du svarte ja på spørsmål om straffskyld. På hvilken måte mener du at du har forsøkt å voldta henne? spør aktor Monica Krag Pettersen.

- Jeg hadde ingen intensjoner om å voldta henne, sier den tiltalte 38-åringen.

- Hvorfor erkjenner du forsøk på å voldta henne da? spør Pettersen.

- Jeg erkjenner det som har skjedd. Jeg erkjenner ikke at jeg hadde intensjoner om å voldta henne. Hun (aktor) kalte det for voldtekt, jeg kaller det ikke det, forklarer han for retten.

Haakon Åsli Skogstad, bistandsadvokaten til den fornærmede jenta ønsker bare å gi en kort kommentar til saken.

- Han har benektet kjennskapen til saken lenge. Det er ikke overraskende at han forklarer seg forbeholdende, sier Skogstad til Dagbladet.

Da mannen forklarte seg i dag, fortalte han om sin bakgrunn.

Flyktning fra Irak

Mannen kom til Norge i 2000 som flyktning. Han fikk oppholdstillatelse, men fikk aldri statsborgerskap.

I 2005 ble omtrent alle familiemedlemmene hans drept på grensa mellom Syria og Irak. Bakgrunnen for dette kom ikke fram i retten.

Ifølge den tiltalte var han i Irak i 40 dager, kom tilbake Norge igjen og begynte da å føle på det han beskriver som et tomrom.

- Da jeg kom hjem, kjente jeg på følelser og tanker. Det var ingen som forsto meg. Jeg visste ikke hva jeg ville, hva jeg ville med framtid, forklarer den tiltalte og fortsetter:

- Helt fra 2005 til 2010 var jeg helt uten familie. Jeg hatet meg selv og livet mitt, sier han.

Det var i den perioden han overfalt åtte kvinner. Han forteller i tingretten i dag at han angrer på det han har gjort mot jentene.

- Jeg beklager, og jeg angrer. Hadde jeg vært en opplyst person, hadde jeg ikke gjort deg urett, sa han til den fornærmede.

I 2010 flyttet han tilbake til Irak. Han forklarer at han ikke trivdes i Norge. Den tiltalte forteller at han spurte en venn om han kunne gifte seg med søstera hans, fordi han «trengte kjærlighet». Mannen oppgir i retten at han i dag har kone og et barn på to år.

Internasjonalt etterlyst

Saken har tidligere vært bredt omtalt. I 2008 gikk politiet ut med overvåkningsbilder av den tiltalte mannen. Bildene var tatt i Oslo sentrum, der flere av voldtektsforsøkene skjedde.

Etter en overfallsvoldtekt utenfor Oslo tingrett høsten 2010 ble det tatt DNA-prøve av mannen, men politiet kunne ikke holde på ham, og han dro utenlands. Han har oppholdt seg store deler av perioden i hjemlandet Irak.

Mens han var borte, fikk politiet match mellom 2010-prøven og en prøve fra 2007. Han ble internasjonalt etterlyst i 2011.

Politiet har jobbet med å få ham tilbake til Norge. Til slutt valgte 38-åringen å reise frivillig, og ifølge forklaringen i retten i dag måtte han komme seg til Norge på egen hånd. 6. juni 2015 ble han pågrepet på Oslo lufthavn, og har siden sittet i varetekt.

Under etterforskningen ble han vurdert av rettspsykiatere, som skulle utrede hans tilregnelighet. Ifølge statsadvokat Monica Krag Pettersen er imidlertid hans tilregnelighet ikke tema i under hovedforhandlingen.

Saken varer i Oslo tingrett fram til 26. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer