Sersjant Jenkins (64) tilbake i US Army

Rømte han til Nord-Korea, eller har han krav på lønn fra 1965?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Forsvant i Nord-Korea i 1965
 • Jenkins til Japan søndag
 • Dessertøren meldte seg

  Historien om Charles Robert Jenkins er et pust fra den kalde krigen og et titt inn i galskapen som råder i det nordkoreanske regimet. Nå gjør han seg klar til å stille for militærdomstolen, tiltalt som desertør. Han har fått tilbake sin sersjantuniform og gjør plikter som sersjant på den amerikanske militærbasen rett sørvest for Tokyo Japan. .

  Spørsmålet er om han ble tatt av nordkoreanske soldater, eller om han hoppet av frivillig.

  Jenkins familie har hele tiden hevdet at han ble bortført av nordkoreanske soldater da han forsvant under patruljen i 1965, men US Army har han fremdeles som en av de 2,490 soldatene som er etterlyst for å ha desertert fra det amerikanske forsvaret.

  Det taler heller ikke den gamle sersjantens sak at han i 1980 dukket opp i en propagandafilm for det nordkoreanske regimet.

  Bortført fra Japan


  Men den gamle sersjanten har hatt mer å tenke på. I Nord-Korea møtte han Hitomi Soga mens han underviste en klasse i engelsk. Hun ble kidnappet og bortført fra Japan til Nord-Korea i 1978, fordi regimet mente hun kunne brukes til å trene opp nordkoreanske agenter.

  Paret har døtrene Mika og Belinda, men i 2002 kom en dramatisk vending for paret. Nord-Korea innrømmet systematiske kidnappinger av japanere, og samme år fikk sykepleier Hitomi Soga reise hjem for første gang.

  Først i år tok Jenkins og døtrene turen etter en lang diplomatisk prosess, som endte med at sersjanten meldte seg for US Army igjen den 11. september i år - 39 år etter at han forsvant under patruljen.

  Høyprofilert rettssak


  Nyhetsbyrået AP melder nå at aktoratet kan ha problemer med å bevise at Jenkins hoppet av frivillig, og det spekuleres i at sersjanten vil få en mild straff, at han blir dimittert i vanære.

  Men han risikerer også å bli straffet for propagandaen for kommunistregimet i Nord-Korea.

  Like etter at han forsvant fra Kompani C i januar 1965 hørte hans kamerater Jenkins på radioen, hvor han oppfordret dem til å bli med ham.

  64-åringen har ikke kommentert verken denne opplysningen eller propagandafilmen, men det spekuleres nå i om han vil inngå en avtale med aktoratet i bytte mot en mild straff.

  - Det er svært vanskelig å bevise desertering. Du må bevise at vedkommende ikke har tenkt å noen gang komme tilbake , sier tidligere militæradvokat Annette Ediie-Callagain til nyhetsbyrået AP.

  Hun mener Jenkins kan ha forvillet seg inn i Nord-Korea, eller at han kan ha blitt tatt med makt.

  - Dersom han ble tatt med makt av de i nord, har han krav på å tilbakebetalt mye lønn, sier Eddie-Callagain.

  Henrettet desertør


  Talsmann for US Army i Japan, major John Amberg, opplyser at 1631 desertører er dømt fra oktober i fjor til og med juni i år. Avstraffelsen varierer stort, fra å miste jobben, til straffearbeid og fengsel. Under 2. verdenskrig ble 21000 soldater dømt. 49 av dem ble dømt til døden, men bare Eddie Slovak ble henrettet. I januar 1945 ble han skutt og er den siste som noen gang har måttet bøte med livet for desertering.

  Fremdeles mangler de 2491 soldater fra og med 2. verdenskrig og fram til i dag.

  Japansk statsminister Junichiro Koizumi har jobbet for at familien skal kunne bo sammen i fred i Japan.

FORSKUDD: Charles Jenkins får lønn på forskudd på Camp Zama.
FAMILIEN JENKINS: Døtrene Mika (imidten) og Belinda sammen med pappa før han meldte seg.
<B>MELDTE SEG IGJEN: Jenkins viser militær hilsen til militærpolitioffiseren Paul Nigara når han overgir seg til den amerikanske basen Camp Zama sør for Tokyo 11. september i år.
<B>LÆRER SEG JOBBEN IGJEN: Charles Jenkins på jobben igjen- 39 år etter.
<B>MILITÆRSVEIS: Alt skal være korrekt før man begynner i jobben igjen.
BILLIG-KLIPP: Den koster 6,50 dollar på den amerikanske basen i Japan, altså en norsk femitlapp.
LÆRER Å BRUKE PC: Charles Jenkins (t.h.) har ikke vært på jobben siden 1965, og må ha litt opplæring.
<B>JENKINS OG KONA: Her følges Jenkins til sykehus av kona Hitomi Soga 18. juli i år. Han trengte litt etterbehandling etter en operasjon i Nord-Korea.