Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sersjanten ble kastet ut av militæret for å ha banket opp pedofil politisjef

Nå får han tilbake jobben: - Jeg var moralsk forpliktet til å handle.

BANKET OPP PEDOFIL MANN: Sersjant Charles Martland ble kastet ut av det amerikanske militæret etter at han banket opp en afghansk politimann som innrømte overgrep av en da 12 år gammel gutt. Nå snur militæret - og lar Martland bli. Foto: Charles Martland
BANKET OPP PEDOFIL MANN: Sersjant Charles Martland ble kastet ut av det amerikanske militæret etter at han banket opp en afghansk politimann som innrømte overgrep av en da 12 år gammel gutt. Nå snur militæret - og lar Martland bli. Foto: Charles Martland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske militæret omgjorde torsdag et vedtak om å permittere en dekorert sersjant for å ha banket opp en afghansk politisjef mistenkt for barnevoldtekt. 

I den korte uttalelsen gjør militæret det klart at sersjant Charles Martland likevel får bli i militæret etter at disiplinærutvalget har gjennomgått saken hans på nytt, skriver Washington Times

Martland har fått enorm støtte og stor oppmerksomhet i USA etter at han i oktober i fjor ble kastet ut etter ti års tro militærtjeneste.

Skal ha voldtatt 12-åring Bakgrunnen er en hendelse som fant sted i Afghanistan tilbake i 2011, hvor Martland og hans lagleder, kaptein Daniel Quinn, konfronterte en afghansk politisjef for å ha voldtatt en da 12 år gammel gutt. 

Det var guttens mor som selv meldte fra om voldtekten til Martland og Quinn, og ifølge avisa Inquisutr skal politisjefen ha innrømmet tilfellet til amerikanerne. Politisjefen skal også ha innrømmet å ha banket opp barnets mor da hun truet med å gå til politiet. 

- Moralsk feil Mens Quinn valgte å avslutte sin militære karriere etter hendelsen, har Martland hele tida kjempet for å få fortsette. Etter to avviste anker sendte Martland saken videre til disiplinærutvalget. Sersjanten har aldri nektet for at han banket opp den afghanske politisjefen, men mener at han aldri burde ha blitt kastet ut.  

- Å kaste meg ut av militæret er moralsk feil, og hele landet vet det. Samtidig som jeg forstår at en militæradvokat kan si at jeg brøt loven, må jeg si at vi følte oss moralsk forpliktet til å handle, uttalte Martland i fjor. 

Dette skal være den eneste negative hendelsen på Martlands militære rulleblad, og han har argumentert for at saken derfor ikke bør holdes mot ham. I evalueringen av Martland ble det slått fast at sersjanten hadde «utvist dårlig dømmekraft, som resulterte i en fysisk krangel med en korrupt afghansk tjenestemann. Dømmekraften og situasjonsforståelsen manglet i dette isolerte tilfellet.»

- Sto opp for et forsvarsløst barn Torsdagens avgjørelse får bred støtte av flere veteraner og eks-militære, deriblant dem politiker og Afghanistan- og Irak-veteran Duncan Hunter. 

- Dette er en helt riktig avgjørelse, og jeg berømmer militæret for å vise ekte lederskap. Charles gjorde det enhver annen ville gjort i samme situasjon, han sto opp for et forsvarsløst barn. Det burde aldri ha satt hans karriere i fare, sier Duncan ifølge Inquisitr

Martlands sak har også ført til at Pentagons generalinspektør har satt i gang en etterforskning om hvorvidt Afhganistan-kommandanter har blitt bedt om å «se en annen vei» når Afghanske politimenn forgriper seg seksuelt på smågutter. 

FÅR BLI ETTER Å HA BANKET OPP PEDOFIL POLITISJEF: Sersjans Charles Martland har siden oktober i fjor kjempet for å få bli i militæret etter at han og hans lagleder banket opp en pedofil politisjef i Afghanistan. Foto: Det amerikanske militæret
FÅR BLI ETTER Å HA BANKET OPP PEDOFIL POLITISJEF: Sersjans Charles Martland har siden oktober i fjor kjempet for å få bli i militæret etter at han og hans lagleder banket opp en pedofil politisjef i Afghanistan. Foto: Det amerikanske militæret Vis mer
Hele Norges coronakart