«Server»-kapteinen: - Ferdig på sjøen

Sjøforklaringen har startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens store mannskaper fortsatt er i full sving med å rydde opp oljesølet etter «Server»-forliset, starter sjøforklaringen etter grunnstøtingen i Bergen i dag. Sentral i høringen blir skipets kypriotiske kaptein Andreas Dimarakis, som opplevde alle kapteiners mareritt fredag kveld. Nå går han på land for godt, etter 29 år på havet.

- Jeg vil ikke seile igjen. Dette har vært en så vond erfaring at jeg ikke tror jeg vil ut igjen, sier Dimarakis til Bergens Tidende.

Dramatiske minutter

Kapteinen vil ikke uttale seg om hva som skjedde i forkant av grunnstøtingen før sjøforklaringen, men i intervjuet med BT beskriver han de dramatiske minuttene etter forliset.

- Det kom en kraftig lyd. Først ble jeg redd. Men jeg visste at jeg måtte holde meg rolig og få kontroll over situasjonen. Det viktigste var å redde livet, og da måtte jeg holde mannskapet rolig, forteller Dimarakis.

Kapteinen fikk fra trafikksentralen beskjed om at helikopteret som skulle mannskapet, ville være på plass etter 40 minutter. Det ble lange minutter for mannskapet, som var samlet på brua. De fryktet at skipet skulle brekke i to før hjelpen kom fram.

- Skipet slo mot steinene hver gang bølgene traff. Vi kunne høre lyden av stål som ble knust, forteller kapteinen.

Takknemlig

BRAKK I TO: Bare akterenden av «Server» ligger igjen ved Hellesøy fyr. - Vi fryktet at skipet skulle brekke før vi ble evakuert, forteller kapteinen. Foto: SCANPIX
BRAKK I TO: Bare akterenden av «Server» ligger igjen ved Hellesøy fyr. - Vi fryktet at skipet skulle brekke før vi ble evakuert, forteller kapteinen. Foto: SCANPIX Vis mer

Endelig kom helikopteret og kunne heise opp mannskapet - først to og to av indonesierne og deretter en og en av polakkene. Kapteinen er takknemlig overfor redningsmannskapene.

- Jeg reddet livet. Jeg kan fortsatt leve, det er alt jeg kan si. Og så vil jeg takke redningsmannskapene. De holdt en høy standard og samarbeidet veldig godt med oss, sier Dimarakis, som må bli i Bergen til sjøforklaringen er over.

FERDIG PÅ SJØEN: Kaptein Andreas Dimarakis.