Serverer fargerik frokost

TRONDHEIM: Mens mange eldre i Norge beskyldes for fremmedfrykt, slår ekteparet Just (85) og Viveka (83) Thoner døra opp for unge gjester fra hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De gjestfrie pensjonistene er vertskap for deltakere på studentfestivalen ISFiT i Trondheim. At norske bestemødre skal være rasister, vil de ikke høre snakk om.

- Av oss får studentene frokost og egen nøkkel. Det er ikke mye vi ser til dem. Som regel er det svært seint før de kommer seg i seng, ler Just Thoner, mens kona Viveka sørger for at kaffe, te og hjemmebakst kommer på bordet.

- Det er svært hyggelig å ha slike gjester, virkelig en opplevelse for oss. De rydder etter seg, går stille i dørene og slokker lyset - riktig noen prakteksemplarer, sier de to spreke åttiåringene som bor ikke langt fra den delen av universitetet som tidligere het NTH - Norges tekniske høgskole.

Samtalen hjemme hos Thoner går på engelsk og tysk, og atlaset er flittig i bruk. Nora Kempmann (21) og Markus Eritt (23) er fra Tyskland, Tirtha R. Poudel (31) er fra Nepal og Mastaky Salim (26) fra Den demokratiske republikken Kongo.

De er fire av i alt 450 studenter fra 110 forskjellige land som besøker Trondheim denne uka. ISFiT - Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim - er det arrangementet i Norge som samler deltakere fra flest nasjoner.

Enestående

- ISFiT - jeg trodde det var en fotballklubb i England - Ipswich! fortsetter den pensjonerte tannlegen Just Thoner, men nå har han lært hva ISFiT står for.

Barnebarnet, Helene Strøm Rasmussen, er med på studentfestivalen, og det var hun som gjorde besteforeldrene oppmerksom på muligheten for å få ungdommer i huset igjen.

- Et flott tilbud for oss, vi har også vært med på flere av arrangementene under festivalen. Det er et enestående opplegg. Det er sikkert mange som har ledig plass i huset. Der nede på høyskolen traff vi et annet eldre ektepar som angret på at de ikke hadde gjort det samme, forteller Just og Viveka Thoner.

Fredspris

Et høydepunkt under årets studentfestival har vært utdeling av Studentenes fredspris - denne gangen til All Burma Federation of Student Unions (ABFSU).

Representanter fra ISFiT og årets fredsprisvinner holdt appeller. Prisvinneren ABFSU er en undergrunnsorganisasjon som kjemper en tøff kamp for menneskerettigheter, deriblant retten til fri utdanning og demokrati i Burma.

Skidag

Men en studentfestival er ikke bare alvor; også moro har stått på programmet, blant annet i form av en skidag.

- En stor opplevelse, sier Rahmat Saleh (19) fra Indonesia som fikk prøve ski under beina for første gang.