Serverte britene Basra

I morges tok britiske styrker kontroll over Basra. En irakisk general ga viktig informasjon om byens forsvar før britene rykket inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha beleiret Iraks nest største by Basra i to uker, inntok britene byen i løpet av noen timer i går. Ifølge rapporter skal motstanden i byen ha rast fullstendig sammen idet britene rykket inn i byen.

Da koalisjonsstyrkene rykket inn i Irak fra Kuwait holdt de seg unna byene i sør. De militære planleggerne fryktet blodige bykamper, og bortsett fra den strategisk viktige havnebyen Umm Qasr kjørte koalisjonsstyrkene forbi de største befolkningskonsentrasjonene. Mens amerikanerne rykket nordover mot Bagdad, ble britiske styrker igjen i sør for å ta kontroll over områdene Saddam Husseins regime fortsatt kontrollerte.

Millionbyen Basra har vært beleiret av britene i over to uker. Samtidig har styrkene rykket inn i mindre byer rundt Basra for å eliminere mulighetene for geriljaangrep fra mindre irakiske enheter. Fram til i går var det ikke aktuelt for britene å ta opp kampen med irakerne inne i Basra.

Testet motstanden

Med advarslene om en nært forestående humanitær katastrofe i Basra har eksperter ment at det bare har vært et spørsmål om tid før britene ble tvunget inn i Basra. Ifølge britiske militære kilder har de testet forsvaret av byen ved å rykke fram mot byen, for så å trekke seg tilbake ved større konfrontasjoner.

Redningsaksjonen som brakte den amerikanske krigsfangen Jessica Lynch ut fra et sykehus i Basra var en av testene. Under aksjonen skal styrkene også ha vært på jakt etter «Kjemiske Ali», uten å finne ham. I dag ble han ifølge britene i byen funnet død i sitt eget hjem.

Da en britisk stridsvogn utraderte et av artilleribatteriene som voktet hovedveien inn til Basra og fortsatte framrykkingen uten å møte motstand, mente brigadegeneral Graham Binns at det var på tide å teste irakerne ordentlig.

Binns kommanderte flere stridsvogner mot byen, og etterhvert falt flere av de militære forsvarspostene. Mange av postene var allerede tomme for irakiske soldater, og sivilbefolkningen strømmet ut i gatene for å ønske britene velkommen, skriver den skotske avisa The Scotsman.

Spredt beskytning

De framrykkende troppene nærmet seg sentrum av byen før beskytningen mot dem tiltok. Granater og maskingeværild tvang britene til å be om luftstøtte fra fire amerikanske Cobra-helikoptre.

Helikoptrene tok ut flere av irakernes sovjetiskproduserte T55-tanks, før en av Cobraene plutselig ble truffet av skudd fra en bygning. Helikopteret måtte nødlande foran kolonnen av britiske stridsvogner, og hundrevis av sivile strømmet ut i gatene for å kikke nærmere på Cobraen.

Flere av mennene som kom til hadde med seg bensinkanner. Med terrorfrykten godt plantet i bakhodet begynte britene å skyte over hodene på folkemengden.

Da gaten var tømt for mennesker hentet britene ut det nedskutte helikopteret og fortsatte framrykkingen mot sentrum av byen.

Gjort på noen timer

I løpet av tre timer hadde britene tatt kontroll over mesteparten av bykjernen, inkludert Baath-partiets hovedkvarter i sentrum. Britene hevder at de regulære hærstyrkene i byen har gitt seg, mens militiamenn fra Saddam Husseins politiske parti, Baath, fortsatt kjemper mot britene.

Ifølge de siste rapportene skal havna i byen fortsatt være delvis under militiaens kontroll, men motstanden blir stadig svakere. De britiske styrkene sender stadig flere soldater inn i byen.

General overga seg

Samtidig opplyser offisielle kilder i det britiske forsvarsdepartementet at sjefen for Husseins hær i Basra overga seg til britene for noen dager siden. Storbritannia skal ha tilbudt generalen amnesti i bytte mot informasjon, skriver den britiske avisa The Times.

Tidligere har statsminister Tony Blair sagt at det er uaktuelt å gi amnesti til toppfolkene i det irakiske regimet, men har ifølge avisas kilder snudd i denne saken.

Grunnen skal være den svært viktige informasjonen generalen tilbød britene om forsvaret av Basra.

- Av og til må man gjøre ting man ikke liker å gjøre når det er krig. Spesielt når det er til det beste for alle, sier en kilde til avisa.

Generalen skal ha vært involvert i kamper mot Baath-militiaen i Basra før britene fikk tak i ham. Han skal ha vært nødt til å gjemme familien og selv flykte fra hus til hus for ikke å bli drept av Saddams lojalister.

Årsaken til kampene mellom hæren og Baath-militiaen skal være generalens beslutning om å trekke styrkene sine inn i Basra, i stedet for å møte koalisjonsstyrkene til kamper utenfor byen.

Militiaen skal ha ment at generalen var feig, mens han selv hevder å ha trukket styrkene inn i byen for å redusere tapene. I avhør skal han ha hevdet at han forsto at det ville være militært selvmord å kjempe mot koalisjonen utenfor byen. Avdelingene i sør hadde det dårligste utstyret da Saddam Hussein beordret alle avanserte enheter til Bagdad i dagene før krigen brøt løs.

Detaljert informasjon om Basra

Generalen skal ha gitt britene svært verdifull informasjon om forsvarsverkene i Basra. Disse opplysningene skal ha hjulpet britene enormt da de inntok byen i går.

Han skal ha tegnet inn bygningene Baath-toppene holdt møtene sine i, gitt detaljerte opplysninger om hvor de mest lojale styrkene befant seg, og supplerte med tidspunkter for møter.

Flyvåpenet skal så ha bombet de utvalgte bygningene på bakgrunn av informasjonen fra generalen. «Kjemiske Ali» døde under et av disse bombeangrepene.

I tillegg skal generalen ha skildret Baath-partiets kjøp av lojalitet i byen med penger de skal ha fått gjennom å omgå de økonomiske sanksjonene mot landet. Han sår dermed tvil om effekten av FN-sanksjonene som ble innført mot landet etter Gulf-krigen i 1991.

Det er ikke mulig å bekrefte informasjonen om den irakiske generalens avhopp eller om informasjonen han har gitt er så betydningsfull som britene hevder. Etterretningen hevder at det er en stor seier for koalisjonen at mannen har hoppet av. Som en del av avtalen mellom britene og generalen får han ny identitet, og vil etter all sannsynlighet få leve en anonym tilværelse et eller annet sted i Storbritannia.

KONTROLLERER BASRA: Britiske soldater er i ferd med å demontere et irakisk luftvernbatteri i sentrum av Basra. Britiske styrker hevder de møtte svært liten motstand da de inntok byen i går.
BLANDEDE FØLELSER: Her går to irakere løs på et bilde av Saddam Hussein i Basra etter at britene har inntatt byen. Samtidig hersker det tvil om hvor lokalbefolkningen står i forhold til de britiske styrkene.