Serverte terrorbrødrene kaffe og utøvet førstehjelp mens de holdt ham fanget

- Jeg aner ikke hvordan jeg klarte å holde meg rolig, sier trykkerisjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjefen for trykkeriet hvor de to Kouachi-brødrene forskanset seg i flere timer i går, serverte dem kaffe og pleide en av terroristenes sår.

Utrolig nok, var han ikke redd mens han ble holdt fange av de ekstremt brutale massemorderne, som på daværende tidspunkt ble jaget av rundt 80 000 politimenn etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

- Jeg aner ikke hvordan jeg klarte å holde meg rolig under de omstendighetene, jeg har aldri opplevd en lignende situasjon før i hele mitt liv. Jeg trodde jo ikke at jeg ville være i live lenger på slutten av dagen, sier Michele Catalano i et intervju med den britiske avisa Daily Mail.

- Kalte meg «monsieur» Han forteller hvordan han så de to bevæpnede brødrene nærme seg trykkeriet rundt klokka 08.30 fredag morgen. Han skjønte raskt at ikke både han selv og hans ansatte Lilian Lepere (27) ville slippe unna, så han ba 27-åringen løpe og gjemme seg.

- Da de kom, så jeg at de hadde maskingeværer, så jeg visste at jeg måtte gjøre alt de ba om. Men de var aldri aggressive mot meg. De var høflige hele tida. De kalte meg «monsieur», sier han.

- De sa at jeg ikke skulle bekymre meg, de ville bare komme inn.

Håndhilste Ikke lenge etter at terroristene inntok trykkeriet, kom selgeren Didier som hadde avtalt et møte med Catalano. Han ble møtt av trykkerisjefen sammen med det han trodde var en politimann iført skuddsikker vest.

- Vi alle håndhilste på hverandre. Deretter ba kunden min meg om å gå, sa Didier til Franceinfo.

Det neste som skjedde, var at mannen han først trodde var politi sa til ham:

- Gå. Vi dreper ikke sivile.

ANGREP:  Disse bildene er fanget opp fra en leilighet like ved Charlie Hebdos lokaler, like etter terroraksjonen. Her skyter Couachi-brødrene mot en fransk politimann, som ble drept i skuddvekslingen. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
ANGREP: Disse bildene er fanget opp fra en leilighet like ved Charlie Hebdos lokaler, like etter terroraksjonen. Her skyter Couachi-brødrene mot en fransk politimann, som ble drept i skuddvekslingen. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Etter hvert ble trykkeriet utenfor landsbyen Dammartin-en-Goele omringet av franske spesialstyrker. Catalano forteller at han var mest bekymret for Lilian Lepere.

- Jeg visste at han hadde gjemt seg, men jeg ante ikke hvor. Jeg ville ikke at de skulle gå bakerst i bygningen, sier han til Daily Mail.

Hjalp politiet Lepère viste seg å være en nesten uvurderlig ressurs for politiet, som planla en aksjon mot gisseltakerne.

Ifølge The Wall Street Journal, kommuniserte Lepère med politiet over tekstmeldinger i drøye tre timer før de gikk til aksjon rundt klokka 17.00. Lepère hadde da gjemt seg i over 7,5 timer.

Dagbladets reporter på stedet hørte skuddene Kouachi-brødrene vekslet med politiet da de gikk til aksjon, varte skuddvekslingen mellom politiet og brødrene Kouachi i overkant av to minutter med ild fra automatvåpen og en eksplosjon fra en granat. Det ble også brukt sjokkgranater.

- Jeg er ikke lei meg for at terroristene ble drept, men jeg føler litt medmenneskelighet overfor dem. Jeg vet ikke om jeg fikk Stockholm-syndromet, men de var hele tida snille og høflige mot meg.

Fire drept En lokal politikilde bekreftet overfor Dagbladet like etter aksjonen at de to brødrene Kouachi er drept. En politimann ble skadd, ifølge politikilden, som også opplyste at gisselet, sjefen for bedriften, var fri, men ikke skadd.

Catalano sier selv til Daily Mail at han ble holdt av brødrene i rundt en time før de lot ham slippe uskadd vekk fra bygningen. Like heldige var ikke alle gislene som var blitt tatt til fange av Kouachi-brødrenes medsammensvorne, Amédy Coulibaly, i et jødisk supermarked i Porte de Vincennes i Paris.

Her slo politiet til omtrent samtidig. Kort tid etter ble det kjent at fire av gislene var blitt drept.
Lik Dagbladet på Facebook.

SPESIALSTYRKER: Her aksjonerer de mot trykkeriet. Foto: Yoan Valat / EPA / NTB scanpix
SPESIALSTYRKER: Her aksjonerer de mot trykkeriet. Foto: Yoan Valat / EPA / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer