Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Servitøren (24) ble vitne til terror-marerittet

- Jeg frykter at turistene vil slutte å komme hit.

FRYKTER TURISTFLUKT: Servitøren ønsker ikke å stå fram med navn. Han synes terroren er forferdelig. Foto: Tomm W. Christiansen / DAGBLADET
FRYKTER TURISTFLUKT: Servitøren ønsker ikke å stå fram med navn. Han synes terroren er forferdelig. Foto: Tomm W. Christiansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): Minst ti personer ble drept da en selvmordsbomber skal ha sprengt seg selv like ved Sultanahmet-moskeen i Istanbul i Tyrkia i går formiddag. Alle de drepte var utlendinger. Minst 15 personer ble skadd.

Plassen der bomben gikk av er blant de mest populære turistmålene i Istanbul. Åtte av de drepte var tyske statsborgere, opplyste Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier i går kveld.

En 24 år gammel servitør ved en restaurant på Sultanahmet-plassen forteller til Dagbladet at han skulle til å servere en gjest da det smalt. Øyenvitner har fortalt at drønnet fra bomben kunne høres på flere kilomters avstand. 24-åringen sto 100 meter unna og ble øyenvitne til terrormarerittet
.
- Jeg føler meg helt forferdelig, sier den 24-årige servitøren til Dagbladet seint tirsdag kveld.


- Vil ikke huske - Jeg var helt nummen. Men jeg løp bort med en gang jeg så hva som hadde skjedd. Politiet kom, og da måtte jeg tilbake til restauranten. Jeg vil ikke huske detaljene, forteller han mens regnet høljer ned på en forlatt plass.

- TRIST: Bildene i denne saken er tatt av servitøren (24) i minuttene etter at bomben gikk av på Sultanahmet-plassen i går formiddag. Foto: Privat
- TRIST: Bildene i denne saken er tatt av servitøren (24) i minuttene etter at bomben gikk av på Sultanahmet-plassen i går formiddag. Foto: Privat Vis mer

 24-åringen vil ikke at Dagbladet skal trykke navnet hans av hensyn til arbeidsgiveren. Han er selv tyrker, og har bodd i Istanbul i over ti år.

- Jeg er muslim, og i dag er jeg bare trist. For meg som muslim, så er det menneskene som er viktig, ikke hvilken kultur de kommer fra, eller hvilken gud de tror på, sier han.

- Jeg frykter at turistene vil slutte å komme hit, sier servitøren.

Terroristen
Det har foreløpig vært noe varierende rapporter om hvem den antatte selvmordsbomberen var.

TERROR: Åtte tyskere og en mann fra Peru ble drept. Minst 15 personer ble skadd i angrepet. Foto: Privat
TERROR: Åtte tyskere og en mann fra Peru ble drept. Minst 15 personer ble skadd i angrepet. Foto: Privat Vis mer

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu opplyste i går at den antatte selvmordsbomberen var «et utenlandsk medlem av Islamsk stat (IS)».

Politiet uttalte til tyrkiske medier at gjerningsmannen skal være fra Saudi-Arabia. Kort tid etter etter angrepet uttalte visesatsminister Numan Kurtulmus at den antatte selvmordsbomberen er identifisert ut fra kroppsdeler som er funnet på åstedet og at det skulle være en syrisk mann født i 1988.

Nordmann lettere skadd En av de drepte er fra Peru, en peruansk kvinne ble såret i bombeangrepet, bekrefter Perus utenriksdepartement. Norske Jostein Nielsen (59) ble lettere skadd i angrepet. Han og kona Magna Våje Nielsen fikk en ufrivillig mellomlanding i Istanbul på grunn  av værforholdene.

De var på vei til Hagia Sofia-kirken like ved da bomben gikk av få meter fra dem.

- Jeg hørte først et smell som jeg tror er det som utløste bomben. Deretter kom det virkelige smellet. Jeg kjente at kneet mitt sluttet å virke, sier 59-åringen til TV2.


Han skal etter planen operere kneet i dag. Hans kone kom fysisk uskadd fra terroren. Ekteparet bor i Moldova, og jobber for Frelsesarmeen i Øst-Europa, han som nestleder.

JOBBER LIKE VED: Servitøren jobber bare 100 meter fra terroråstedet. Foto: Privat
JOBBER LIKE VED: Servitøren jobber bare 100 meter fra terroråstedet. Foto: Privat Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media