Sesongarbeidere krever oppreisning

Fem litauiske sesongarbeidere, som i sommer skal ha jobbet hos en grønnsaksbonde på Toten for ned mot 75 kroner dagen, krever nå 20.000 kroner hver i erstatning for tapt lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en avtale mellom Aetat og arbeidsgiveren ble sesongarbeiderne sikret en tarifflønn på 81,30 kroner timen. Til tross for dette var vilkårene blitt endret da litauerne i september endelig fikk presentert arbeidskontrakten, skriver Aftenposten. Da sesongarbeiderne krevde timelønnen i stedet for akkordlønn, ble de sparket og måtte reise hjem en måned tidligere enn planlagt. Nå krever de erstatning for det de mener er tapt lønn.

Det vakte sterke reaksjoner da det i sommer ble kjent at sesongarbeidere jobbet på akkordavtaler som medførte en lønn helt ned på 75 kroner dagen.

- Dette er en viktig prinsippsak med tanke på utvidelsen av EU neste år. Hvis det norske lovverket og lønnssystemet ikke gjelder for utenlandske sesongarbeidere, vil vi komme til å se sosial dumping av disse arbeidstakerne, sier Anne Jahr, advokatfullmektig for de litauiske studentene.

NTB