Flyplassene forventer kø:

- Sett av god tid

Det er ventet mye trafikk på Gardermoen i ettermiddag. Dette anbefaler flyplassen at du bør gjøre.

TRØKK: Kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn forventet mye trafikktrøkk dagene før jul. Reporter: Amanda Walnum. Video: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): - Vi regner med nesten 60 000 reisende bare her fra Oslo Lufthavn. De fleste er innenlandsreisende, men det er også noen som skal reise til utlandet.

Etter en hektisk morgen har trafikken på Oslo Lufthavn roet seg noe når Dagbladet besøker flyplassen ved 10-tida onsdag formiddag. Likevel er det lange køer, men kommunikasjonssjef på flyplassen Harald Kvam tror ikke at det verste trykket er unnagjort.

- Det er rolig nå, men fra 14-tida vil det ta seg kraftig opp igjen. Dette er den travleste dagen i året, men også i morgen vil vi se noe trafikk. Da skal de siste reisende hjem til jul.

Han forteller videre at de ser den samme trenden på de tre andre store flyplassene i landet. Både i Bergen, Trondheim og Stavanger skal det være mye trafikk ifølge kommunikasjonssjefen.

- Det er uansett her at vi ser det aller største trykket.

KØ: Slik ser det ut på Gardermoen onsdag formiddag. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet
KØ: Slik ser det ut på Gardermoen onsdag formiddag. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet Vis mer

Frykter smitte blant de ansatte

For å prøve å unngå smittespredning har flyplassen innført påbud om bruk av munnbind. Kvam forteller at de er særlig er opptatt av smittevernet for dem som jobber i bedriften.

- Det er noe vi er veldig opptatt av. Skulle det bli smittespredning blant dem vil vi ha et problem, sier han.

- Er det noe annet som er viktig å tenke på?

- Det er de vanlige rådene som gjelder, men jeg vil også anbefale dem som skal til utlandet å sjekke hvilke regler som gjelder der, slik at man slipper ubehagelige overraskelser.

FORVENTER TRYKK: Kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Harald Kvam, forventer det høyeste trykket rundt klokka 14 i dag. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet
FORVENTER TRYKK: Kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Harald Kvam, forventer det høyeste trykket rundt klokka 14 i dag. Foto: Amanda Nordhagen Walnum / Dagbladet Vis mer

Dette må du huske på

For å unngå kaoset, forteller Kvam at de vil oppbemanne på de tidspunktene de vet at det vil bli mange reisende. Et av disse stedene er sikkerhetskontrollen.

- Det har gått fint så langt i dag. Når det blir høyere trykk seinere i dag vil vi igjen øke bemanningen der, men jeg vil anbefale alle reisende å være ute i litt god tid. Det vil si 15 til 30 minutter før du egentlig trenger.

Han ber også de reisende tenke over hva de har med seg i bagasjen.

- En ting er hva du har i bagasjen som er innsjekket, men en annen ting er hva du har i håndbagasjen. Der ser vi at det er litt forskjellig, sier kommunikasjonssjefen og ber de reisende sette seg inn i reglene.

KAOS: Lange køer og mye folk skaper kaos i flytrafikken og på flyplassene før jul. Reporter: Amanda Walnum. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Slik blir det på veiene

Trafikkoperatør Thale Engeset hos Vegtrafikksentralen øst, er usikker på om det vil bli noen lange køer på veiene.

- Generelt begynner trafikken å ta seg opp i 13-tida, men med tanke på coronasituasjonen er jeg usikker på hvor lange køer det vil bli i år, sier Engeset til Dagbladet.

Hun forteller at det allerede har vært en del trafikk hittil i år, men at det er vanlig.

- Skulle det bli kø er det bare å forholde seg til føreforholdene og holde god avstand, sier Engeset.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer