- Sett bort Xbox-en og legg barna i rimelig tid

Obama fokuserte på utdanning og ansvar i sin første raserelaterte tale siden han ble president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Talen USAs president Barack Obama holdt i natt handlet blant annet om at afroamerikanere må ta ansvar for sine egne liv.

Obama talte til medlemmene av The National Association of the Advancement of Colored People (NAACP) under feiringen av 100-årsjubileumet dens.

Presidenten så ut til å brenne for det han talte om, og til tider hørtes talen nesten ut som en preken.

Les hele talen her og se deler av talen i videoen ovenfor.

Må ta ansvar
I talen sier Obama blant annet at selv om diskriminering fremdeles er utbredt i USA, er det viktig at mennesker med minoritetsbakgrunn tar ansvar for sine egne liv og samfunn.

- Vi trenger en ny mentalitet og en ny holdning, sier Obama.

Presidenten sier videre at det afroamerikanske samfunnet ser på seg selv som personer med begrensede muligheter, og forventer for lite av verden og seg selv.

- Vi må si til barna våre: «ja, dersom du er afroamerikansk er det større sjanse for at du vokser opp midt i kriminalitet og gjengsamfunn. Ja, dersom du bor i et fattig nabolag møter du utfordringer som folk i velstående forsteder ikke møter. Men dette er ikke grunn til å få dårlige karakterer, til å skulke eller slutte på skolen», sa Obama.

Fokus på utdannelse
Han mener at utdannelse er viktig for alle barn, og at landets skolesystem må bli det beste i verden. Han sier det er viktig at barn ikke drømmer om å bli rappere og sportsstjerner, men forskere, ingeniører, høyesterettsdommere og presidenter.

- Ingen har fastsatt skjebnen din, skjebnen din er i dine hender. Du må ikke glemme dette, det er det vi må lære barna våre, sier Obama.

Presidenten sa også at han gjerne vil se at folk oppdrar barna sine riktig, og at hele samfunn står sammen om å disiplinere barna.

- Vi kan ikke si at de skal gjøre det bra på skolen for så å svikte dem når de kommer hjem, sier han.

- Foreldre må akseptere ansvaret de har. Det betyr at de må sette bort Xbox-en og legge barna i rimelig tid. Det betyr foreldrekonferanser, lese til barna og hjelpe dem med leksene.

Samme poeng i fjor
Nattas tale gjentok noen av poengene i den store rasetalen Obama holdt under presidentvalgkampen i Philadelphia 18. mars i fjor.

I tillegg til å distansere seg fra den kontroversielle pastoren Jeremiah Wright, sa Obama også da at folk må ta ansvar for sitt egne liv.

- Vi må kreve mer fra våre fedre, bruke mer tid sammen med våre barn, lese til dem, og lære dem at selv om de møter diskriminering i løpet av livet må de aldri bukke under for fortvilelse eller kynisme. De må alltid tro at de kan skape sin egen skjebne, sa Obama i fjor.

I nattas tale inkluderer presidenten også latinamerikanere, muslimske amerikanere og homofile som grupper som opplever fordommer.

- Vi kan ikke diskriminere på grunnlag av hudfarge eller kjønne, hvem du tilber eller hvem du elsker. Fordommer har ingen plass i USA, sier Obama.

KJENDISPUBLIKUM: Sean Combs, eller P. Diddy, var en av NAACP-medlemmene som fikk med seg Barack Obamas tale i natt. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
KJENDISPUBLIKUM: Sean Combs, eller P. Diddy, var en av NAACP-medlemmene som fikk med seg Barack Obamas tale i natt. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer