Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sett en grense

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Varetektsfengslede kvinner blir syke, både fysisk og psykisk, av å sitte i isolasjon med brev- og besøksforbud over lengre tid, viser en ny undersøkelse fra Bredtveit fengsel i Oslo. De aller fleste får symptomer som angst, søvnproblemer, hodepine og magesmerter. Enkelte har fått alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt, magesår, spiseforstyrrelser og psykoser.
  • Slik går det når mennesker som er mistenkt for lovbrudd, men som kan være uskyldige, blir sperret inne på et seks- sju kvadratmeter lite rom 24 timer i døgnet. Er de heldige, får de en time i luftegården alene sammen med en betjent i løpet av dagen. De er avskåret fra kontakt med omverdenen. På Bredtveit er mange av de varetektsfengslede utenlandske kvinner med barn i hjemlandet. De plages av savn og dårlig samvittighet overfor barna, som ofte ikke vet hvor mor er. Og selv vet de ikke når de får komme ut av isolasjonen.
  • Resultatene fra undersøkelsen ved landets største og eneste rene kvinnefengsel er ikke overraskende. Det er veldokumentert kunnskap at det er skadelig, også for menn, å leve i en slik kombinasjon av isolasjon og press over lengre tid. Landets forsvarsadvokater gjør fra tid til annen offentligheten oppmerksom på at deres klienter blir sittende altfor lenge i varetekt og under skadelige forhold.
  • Europarådets torturkomité har laget en kritisk rapport om Norges bruk av varetekt, der bl.a. den overdrevne bruken av brev- og besøksforbud ble kritisert. Ordningen skal bare benyttes når det er nødvendig av hensyn til politiets etterforskning. Men brev- og besøksforbud brukes i langt større omfang, når mindre restriksjoner i kontakten med omverdenen kunne gjort nytten, og som pressmiddel for å få siktede til å tilstå.
  • Fanger er aller nederst på samfunnets sosiale rangstige. Vi identifiserer oss ikke med dem, få taler deres sak, og de kritikkverdige forholdene får fortsette. Derfor er vi enige med advokat Janne Kristiansen: Sett en maksimumsgrense for hvor lenge fanger kan ha brev- og besøksforbud.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media